Miljöpartist åtalad för fusk lämnar politiken: ”Alla ser mig som en skurk”

Foto: Miljöpartiet
  • Tisdag 3 apr 2018 2018-04-03
E-post 1028

VÄNERSBORG Efter avslöjande om omfattande bokföringsbrott väljer nu den miljöpartistiska kommunpolitikern, Abdullahi Hassan Moalin, att lämna alla politiska uppdrag. Miljöpartisten är åtalad för att ”tappat bort” bokföring och datorer till ett värde av 66 760 kronor efter att hans företag gick i konkurs.

Under september 2017 avslöjades att den miljöpartistiska kommunpolitikern i Vänersborg, Abdullahi Hassan Moalin, åtalats efter att hans verksamhet för nyanlända flyktingar gått i konkurs. Åtalet kretsar kring att vare sig bokföringen eller de 25 nyinköpta datorerna värda 66 760 kronor kunde hittas efter konkursen, uppger Expressen.

Efter skandalen väljer nu Hassan Moalin att lämna alla kommunpolitiska uppdrag. Hans  verksamhet omsatte ungefär en halv miljon kronor under de tio månader som den var aktiv. Att ingen bokföring kan hittas anser inte Moalin är något bokföringsbrott. Han, tillsammans med en kollega som också drev verksamheten, nekar till brott.

– Ingen litar på mig, alla tror att jag är en tjuv, säger Abdullahi Hassan Moalin, enligt Expressen.

Abdullahi Hassan Moalin har suttit som ledamot i kommunfullmäktige sen han valdes in efter valet 2014 och han har även suttit som ledamot i socialnämnden.

Enligt Abdullahi Hassan Moalin ska all bokföring ha skötts av en ekonom från Göteborg. Ekonomen nekar däremot i polisförhör till att han någonsin ska ha haft något sådant uppdrag och menar att han endast ansvarat för att göra skatte- och momsdeklarationer åt företaget.

Historierna mellan Abdullahi Hassan Moalin och hans kollega går isär gällande vad som hänt med datorerna. Moalin menar att det var en del av affärsidén att lämna ut datorerna till nyanlända och att han kan bevisa detta genom personnummer och underskrifter. Moalins kollega menar däremot att de lånat ut alla datorer men att ingen har lämnat tillbaka dem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag