Miljöpartist bröstchockade statsminister Reinfeldt

Jenny Wenhammar i en tidigare Femenaktion. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 4 jul 2014 2014-07-04
E-post 0

ALMEDALEN Miljöpartiet har gång på gång hamnat i blåsväder under politikerveckan i Almedalen. Nu senast var det en miljöpartist som bröstprotesterade i bästa Femenstil under statsminister Reinfeldts tal.

Det var under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen som Femen slog till med sin numera välkända bara bröst. En av aktivisterna var Jenny Wenhammar – en av Miljöpartiets riksdagskandidater i höst.

Med i aktionen var också två kvinnor från Frankrike och en från Spanien och protesten rörde i första hand den kalkbrytning som planeras i Ojnareskogen på Gotland.

Konflikt som pågått i nio år

Det här är inte första gången det kommer protester mot den planerade kalkbrytningen i Ojnareskogen. Området gränsar till ett naturskyddsområde och konflikten mellan engagerade aktivister och det finländska bolaget Nordkalk, som vill sköta kalkbrytningen, har pågått i nio år. Det här är dock första gången Femen aktiverar sig i protesterna och bröstchockar självaste statsministern mitt under Almedalsveckan.

Jenny Wenhammar har uppnått, får man förmoda, önskad uppmärksamhet och har sedan bröstchocken intervjuats av flera tidningar samt medverkat i Studio Ett.

”Hade velat komma närmare”

– Tidigare har jag agerat som kommunpolitiker. Nu gör jag det som Femen-aktivist, sa Jenny Wenhammar i Studio Ett som också beklagade att hon och de andra aktivisterna inte kom närmare, eller rentav upp på scenen.

Men nu har Jenny Wenhammar fått en varning av sitt parti. Hon måste välja mellan politiken och bröst-aktivismen. Men fast Jenny Wenhammar har en viss förståelse för partiets agerande menar hon att det borde finnas utrymme för aktivister även i riksdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag