Miljöpartist i konstitutionsutskottet vill hindra folket från att stoppa censurgrundlag

Foto: Flickr/Riksdagen.se
  • Tisdag 20 feb 2018 2018-02-20
E-post 2907

STOCKHOLM De etablerade partierna förbereder sig för att rösta igenom ändringar i grundlagen som kommer innebära omfattande inskränkningar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, något som SD vill få till en folkomröstning om. Agneta Börjesson (MP) sitter i konstitutionsutskottet och anser att viktiga frågor som ändringar i grundlagen inte borde få avgöras av det svenska folket i form av en folkomröstning.

Under måndagen den 18 februari gick Sverigedemokraterna ut med att de kommer kräva att de föreslagna ändringarna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen borde avgöras via en folkomröstning. Grundlagsändringarna har kritiserats från flera håll för att vara en censurlagstiftning.

Förändringarna innebär bland annat att det kommer bli förbjudet att offentliggöra vissa integritetskränkande uppgifter. Regeringen försöker införa förändringar så endast ”seriöst granskande journalistik” kommer ha tillgång till verktyg som exempelvis hemsidan Lexbase erbjuder. Det som regeringen anser vara ”seriöst granskande journalistik”, är exempelvis de stora medieföretagen Bonnier och Schibsted samt statliga SVT och SR.

Sverigedemokraterna vill nu få till en folkomröstning om de föreslagna grundlagsändringarna. För att få igenom en sådan krävs det att en tredjedel av riksdagsledamöterna röstar för.

LÄS ÄVEN: SD till strid mot regeringens planerade censurgrundlag: Kräver folkomröstning

Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Agneta Börjesson sitter i konstitutionsutskottet och uppger i ett mailsvar till Nyheter Idag att frågan inte bör avgöras via en folkomröstning.

Hur kommer du rösta om att få till en folkomröstning och varför?

”Avslag. Jag tycker inte att detta är en fråga för folkomröstning.”

Behöver grundlagen ändras? I så fall, i korthet, varför?

”Ja det är inte rimligt ur integritetsskäl att man skall ha de typen av databassökning som ex Lexbase medför.”

En del kritiska röster menar att det är problematiskt att staten ska klassificera medier efter seriositet. Hur ser du på det?

”Kan inte se att det görs.”

Anser du att ändringar i grundlagen är något som borde avgöras via folkomröstningar?

”Nej.”

En kampanj för att stoppa grundlagsändringarna har startats. Läs mer om det här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag