Miljöpartist satt på dubbla stolar – försökte tysta kritik mot islamistiskt studieförbund

Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia.
  • Söndag 7 okt 2018 2018-10-07
E-post 234

MALMÖ Miljöpartisten Ala Eddin Al-Qut var verksamhetsledare för det muslimska studieförbundet Ibn Rushd samtidigt som han delade ut bidrag i fritidsnämnden i Malmö. Dagen då det upptäcktes att Ibn Rushd samarbetar med islamistiska Milli Görus avgick miljöpartisten.

Ala Eddin Al-Qut var fram tills nyligen Miljöpartiets vice ordförande i fritidsnämnden i Malmö. Samtidigt som detta har han även suttit som verksamhetsledare för Ibn Rushd i södra Sverige, uppger Expressen.

Ibn Rushd är ett muslimskt studieförbund med kopplingar till flera hatpredikanter och islamistiska rörelser som muslimska brödraskapet. Ibn Rushd samarbetar även med islamistiska Milli Görus i Malmö och det uppdagades att föreningen fått över 70 000 kronor i bidrag av Malmö kommun de senaste 1,5 åren.

Ibn Rushd uppger att deras samarbete med Milli Görus har att göra med folkbildningsverksamhet och på torsdagen skickade Ibn Rushd ut ett pressmeddelande om att de ska utreda samarbetet med Mili Görus efter att deras ordförande ”uttryckt sig homofobiskt och rasistiskt”.

Milli Görus ordförande Idris Yildiz fick frågan vad som skulle hände om någon av medlemmarna i föreningen är homosexuell.

– Vi skulle inte kasta ut honom. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell, svarade han.

Miljöpartisten uppger själv att han avgår eftersom han inte hinner med allting längre. Avhoppet kom samma dag som det uppdagades att Malmö har gett pengar till Milli Görus.

Miljöpartiets stabschef Måns Berger svarar på frågan huruvida han ser det som ett problem att vice ordförande i fritidsnämnden är med i Ibn Rushd.

– Jag tillstyrker att det finns en gråzon. Men det beror på hur involverad man är, säger Måns Berger till Expressen.

Samtidigt beskriver flera politiker hur Ala Eddin Al-Qut, i sin roll som ledamot, försökt tysta kritik mot organisationen där han är verksamhetsledare.

Uppdatering 7/10 2018: I en tidigare version av artikeln tillskrevs en person felaktigt ett citat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag