Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna
Miljöpartiet har tvingat Socialdemokraterna att motarbeta både kärnkraft och svensk gruvnäring. Det säger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, som emellertid konstaterar att partiet inte får ”kredd” för att de ser ”till att saker inte görs”. När det gäller kärnkraften har den gjorts olönsam genom höjda avgifter och säkerhetskrav enligt en uppgörelse mellan S och MP hösten 2014.
Under den rödgröna regeringen har både gruvnäringen och kärnkraften i Sverige medvetet motarbetats. Det säger den föräldralediga riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) till Svenska Dagbladet.
– I regeringen har vi kunnat stoppa sossarnas framfart vad gäller till exempel gruvindustrin och kärnkraft. Men att se till att saker inte görs är inget man får kredd för, säger Le Moine.
Läs även: De gröna i Finland vill klassa kärnkraft som hållbar
Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
MP var tydliga med att kärnkraften skulle motarbetas när de gick in i regeringssamarbete hösten 2014.
– Flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden, sade Åsa Romson (MP) till Aftonbladet i oktober 2014.
På frågan om elförsörjningen sade Romson till Aftonbladet att Sverige har ett överskott av el, och att kärnkraften ska ersättas av förnybar energi.
– Vi har redan ett överskott, så några ska stängas. Sedan ska vi självklart snabba på utvecklingen av förnybar energi, sade Romson.
Men istället för att lägga ned reaktorer genom politiska beslut i demokratisk ordning valde man att göra kärnkraften olönsam genom att höja avgifter och säkerhetskrav.
Därmed har både miljöpartister och socialdemokrater kunnat påstå att kärnkraften inte är lönsam, bland annat dåvarande energiminister Anders Ygeman (S) i samband med att oljekraftverket i Karlshamn togs i bruk i somras.
– Framförallt har vi haft problem att inte kärnkraften har varit lönsam, och därför inte valt att köra den under sommaren. Därför fick Svenska kraftnät upphandla det vi kallar stödtjänster som kärnkraften annars står för, sade energiminister Ygeman till SVT.
Överenskommelsen mellan S och MP innebar att de sex återstående reaktorerna kommer vara i bruk till 2040. Den svenska kärnkraften kan emellertid komma att stoppas redan 2024 om det saknas möjlighet att slutförvara kärnbränsle.
Ett nytt slutförvar för kärnbränsle har sedan länge planerats, men under klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) sköts beslutet upp – med hänvisning till en finsk studentuppsats.
När ett beslut om slutförvar uteblev i slutet av augusti varnade Vattenfall för att den återstående kärnkraften riskerar att stoppas redan 2024.
Den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll har sagt att ett beslut om slutförvar ska komma i januari.
Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar
Läs även: Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut
När det gäller gruvnäringen har Nyheter Idag tidigare rapporterat att den svenska gruvjätten Boliden upplever sig direkt motarbetade av svenska myndigheter.
– Det finns det gott om exempel på att man helt enkelt inte vill ge tillstånd till verksamheten, eller förlänga tillstånd utan man motsätter sig helt enkelt att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget, sade Klas Nilsson, presskontakt och Director Group Communications för gruvjätten Boliden, till Nyheter Idag.