De gröna i Finland vill klassa kärnkraft som hållbar

Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Laura Kotila/Prime Minister's Office Finland/CC BY 2.0
  • Måndag 25 okt 2021 2021-10-25
E-post

Finska De Gröna, som också ingår i regeringen, vill att kärnkraft ska klassas som en hållbar energikälla, säger partiledaren och inrikesminister Maria Ohisalo till Yle. Skälet är att man vill klara av klimatomställningen med ”snabba, hållbara lösningar”.

I Sverige kämpar de så kallat gröna partierna Miljöpartiet och Centerpartiet med näbbar och klor för att avskaffa den svenska kärnkraften.

Men bland partivännerna på andra sidan Östersjön är det annat ljud i skällan. Finlands De Gröna vill satsa på kärnkraften, och vill att kärnkraft ska kunna räknas som en hållbar energikälla.

– På EU-nivå måste vi se över målen för klimatkrisen utgående från vetenskaplig evidens. Kan kärnkraft som energiform uppfylla de kriterier som Parisavtalet förutsätter och dessutom inte hota den biologiska mångfalden? Vi är ute efter att utveckla olika hållbarhetskriterier, säger De Grönas partiordförande Maria Ohisalo, som också är Finlands inrikesminister, i programmet Morgonettan i Yle.

– Det betyder också att vi inte kan utesluta kärnkraft helt. Men vi har inte tid att vänta i 20 år. Vi måste använda oss av snabba, hållbara lösningar om det finns sådana som teknologin möjliggör.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

I Sverige har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna beslutat att Sverige ska stödja den franska linjen om att kärnkraft ska ses som en hållbar energikälla i EU-nämnden där partierna har majoritet.

Men trots att EU-nämndens beslut är tvingande vägrar Löfven lyda, eftersom han menar att det försämrar Sveriges förhandlingsposition.

– Den ska inte förhandlas, utan här är de viktiga frågorna att se till att klara klimatomställningen, energiutbyggnaden och att se till att vi inte använder svenska skattebetalares pengar till att betala elräkningar i andra länder. Att då ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap, sade Löfven till TT på torsdagen.

– Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom, fortsatte Löfven.

Läs även: Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

Läs även: Macron vill bygga ut Frankrikes kärnkraft

Byt elbolag!

Gör som Finska De Gröna – stöd den hållbara kärnkraften. Det gör du bäst genom att byta elbolag till Svensk Kärnkraft AB, ett elbolag som drivs av Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag