Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 2 okt 2021 2021-10-02
E-post

I slutet av juli lämnade en finsk student in sin examensuppsats om hur gjutjärn åldras till Aalto-universitetet i Helsingfors. En månad senare skjuter den svenska regeringen upp beslutet om att godkänna slutförvaring av kärnkraftsavfall med hänvisning till uppsatsen, avslöjar Svenska Dagbladets ledarsida.

Miljöminister Per Bolund hänvisade till ”frågetecken” kring hållbarheten hos de koppar- och gjutjärnskapslar som ska inkapsla avfallet när regeringen sköt upp beslutet.

Läs även: Rekordhögt stöd för utbyggnad av kärnkraft

Uppsatsen skickades på remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet, där det senare rådet är en tvärvetenskaplig kommitté knuten till regeringskansliet.

År 2015 utsåg Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson Naturskyddsföreningens nyss avgångne ordförande till ledamot i rådet, och en annan ledamot har varit handledare för just den uppsats som stoppat ett godkännande av slutförvaringen.

Efter att regeringen bröt ut beslutet om att godkänna mellanlagring från ett beslut om att godkänna slutförvar har statliga energijätten Vattenfall varnat för att det uppskjutna beslutet om slutförvar riskerar att leda till att den svenska kärnkraften stoppas.

”Möjligheterna att återstarta reaktorerna Forsmark 2 efter den årliga revisionen 2024 och Forsmark 3 efter den årliga revisionen 2025 samt Ringhals 3 och Ringhals 4 efter den årliga revisionen 2025, är efter regeringens utbrutna beslut inte förutsägbara i dagsläget”, skrev Vattenfall i ett pressmeddelande.

Läs även: Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Byt Elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag