Ministerns språkhjälp för tre dagar: 108 025 kronor

Foto: Flickr
  • Tisdag 12 Dec 2017 2017-12-12
E-post 669

STOCKHOLM Tjänstemän på näringsdepartementet har slagit larm om att en av de konsulter som man hyrt in debiterat hutlösa summor för språkhjälp. Hittills i år har en konsult debiterat över 400 000 kronor för att tillhandahålla språktjänster till landsbygdsminister Erich Bucht (S). 

Sveriges landsbygdsminister Sven Erich Bucht (S) besökte Indien i november. Resan varade i tre dygn och språkhjälpen för resan kom att kosta 108 025 kronor. Det rapporterar SVT. 

Näringsdepartementet har nämligen valt att hyra in en konsult för att få språkhjälp med exempelvis översättning av tal. Konsulten som departementet har hyrt in har under 2017 hittills debiterat över 400 000 kronor.

Konsulten är dyrare än Utrikesdepartementets egna tjänst. Fem timmars insats från UD kostar 3750 kronor.

Nu har tjänstemän på näringsdepartementet slagit larm. Fem stycken fakturor på sammanlagt en kvarts miljon kronor hålls nu inne i väntan på tydligare förklaringar från bolaget som konsulten arbetat för.

Tjänstemän på departementet är kritiska till hur hög ersättningen är i relation till det nedlagda arbetet.

Erich Buchts bristfälliga språkkunskaper i bland annat engelska har tidigare kostat svenska skattebetalare 250 000 kronor. Något som Lantbrukets Affärstidning rapporterade förra året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag