Minst 104 poliser skadades under korankravallerna

Bild: NkpgNews/Niklas Luks
  • Fredag 22 apr 2022 2022-04-22
E-post 677

Minst 104 poliser skadades under påskhelgens korankravaller, rapporterar SVT. Uppgiften om antalet skadade kommer från polisens interna system för arbetsskadeanmälningar. Poliser har bland annat drabbats av frakturer i händer och fingrar, kross- och klämskador, hjärnskador och buller- och sårskador enligt rapporterna som SVT gått igenom.

Den vanligaste skadan i rapporterna är blåmärken, svullnader och bulor från stenar och olika objekt som kastats mot poliserna.

– Det är en stor omfattning av skador och anmälningar som kommit in. Det här är det värsta jag har sett, säger Staffan Brandt, polis och arbetsmiljöspecialist på Polismyndighetens HR-avdelning.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

”Utan skyddsutrustningen hade jag varit allvarligt skadad eller till och med död” skriver en polis som ska ha träffats av mellan 30 och 50 stenar i olika storlek.

Flera poliser blev emellertid skadade trots skyddsutrustning då både hjälmar och sköldar flera gånger gick sönder när de träffades av stenar.

Bland annat beskriver en polis hur en sten spräckte visiret och träffade polisen i pannan, vilket ledde till en hjärnskakning och sårskada i ansiktet.

Som en jämförelse skadades sammanlagt 32 poliser under Husbykravallerna 2013, med våldsamma upplopp i Stockholmsförorten Husby som spred sig till bland annat Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Växjö, Umeå och Örebro och pågick i sammanlagt fem kvällar och nätter.

Läs även: SD efter upploppen: ”Militär ska i högre grad understödja Polisen”

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag