Minst 28 döda i terrordåd mot kristna i Egypten

Bild: Press TV
Bild: Press TV
  • Fredag 26 maj 2017 2017-05-26
E-post 517

EGYPTEN Minst 28 koptiska kristna mördades under fredagen i ett terrordåd riktat mot en buss söder om huvudstaden Kairo, skriver AP. Islamiska staten misstänks ligga bakom dådet.

Bussen var på väg till Helige Samuel Bekännarens kloster som ligger drygt 20 mil söder om Kairo. Enligt vittnen körde tre jeepar fram till bussen och ett tiotal maskerade män i militärkläder började skjuta mot den. Minst 28 av pilgrimerna dödades och ytterligare 22 skadades. Två små flickor, två och fyra år gamla, finns bland dödsoffren. Bilder i arabisk TV visar en sönderskjuten buss med blodiga säten och döda kroppar.

Den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten misstänks ligga bakom dagens massmord som inträffar samma dag som den muslimska fastemånaden ramadan inleds. Det islamistiska våldet mot Egyptens kristna har trappats upp på senare tid och kyrkoledare i landet är oroade.

– Det växande antalet sådana här terrorattacker känns inte alls bra, säger fader Rafic Greiche som är talesman för Egyptens katolska kyrka.

Samuel Bekännaren var en munk som var verksam i Egypten under 600-talet och som lär ha blivit nästan hundra år gammal. Under hans livstid invaderades Egypten och större delen av Mellanöstern av araber som tog med sig sin nya religion islam till landet.

Munken är emellertid främst känd för sin konflikt med och revolt mot det som kallas den kalkedonska grenen av kristendomen. Frågan, som handlade om Jesus natur, var av en högst filosofisk karaktär och idag har de flesta kyrkor försökt lägga den konflikten, som var mycket infekterad under tidig medeltid, bakom sig.

Tror du att kristna i Europa kommer utsättas för liknande islamistiska terrordåd i framtiden?
451 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag