”Jag vill döda muslimer”: Minst en död i terrordåd mot moské i London

Foto: Thomas Van Hulle/Twitter
Foto: Thomas Van Hulle/Twitter
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post 532

LONDON Minst en dödades inatt i ett dåd som beskrivs som ett terrordåd riktat mot muslimer i London. En 48-årig man har gripits för attacken.

Enligt en sammanfattning från The Guardian larmades polis, ambulans och räddningstjänst till Finsbury Park i norra London tjugo minuter efter midnatt sedan en skåpbil kört in i en samling muslimer som var på väg från en moské där de firat fastemånaden ramadan.

Det uppstod förvirring och irritation på platsen kring vad som hänt. En person avled på plats, ytterligare åtta fördes till sjukhus medan två fick vård på plats för lindrigare skador.

Attacken utfördes utanför Muslim Welfare House, 300 meter från Finsbury Park-moskén som uppmärksammats för sina starka band till islamism och terrorism. Moskén stormades av polis 2003 och stängdes av myndigheterna på grund av de extremistiska budskap som spreds därifrån, men återöppnades igen två år senare.

Skåpbilens förare, en 48-årig man, övermannades och greps av vittnen som höll fast honom tills polisen kom. Under morgonen kopplades polisens antiterrorgrupp in och premiärminister Theresa May har gått ut och kallat dådet för ett ”potentiellt terrordåd”. Enligt vittnen ska attentatsmannen ha sagt ”jag vill döda muslimer” i samband med att han greps och samtliga offer för dådet uppges ha varit muslimer. 48-åringen misstänks nu för mord.

Storbritanniens muslimska råd skriver i ett uttalande att ”förövaren motiverades av islamofobi”. Muslim Welfare House, som tycks ha varit måltavla för dådet, manar till lugn och fördömer ”varje hatfull attack som splittrar vårt underbara bostadsområde”.

Hittills i år har Storbritannien skakats av tre större islamistiska terrordåd som sammanlagt krävt 35 dödsoffer och skadat hundratals människor. Två av dåden har drabbat London när islamistiska terrorister använt fordon för att meja ned fotgängare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag