Minst tio döda och femton skadade i islamistiskt terrordåd i Istanbul

Foto: AP/Youtube
  • Tisdag 12 jan 2016 2016-01-12
E-post 5

ISTANBUL Minst tio människor omkom och femton skadades i ett självmordsdåd i den turkiska staden Istanbul under tisdagen. Turkiska myndigheter har gett terrorgruppen Islamiska staten skulden för dådet. – Vi kommer inte backa ett enda steg i vår kamp mot Daesh, säger Turkiets premiärminister.

Självmordsbombaren slog till mot stadsdelen Sultanahmet, ett populärt turiststråk i staden, under tisdagsmorgonen. Utöver attentatsmannen omkom minst tio personer, däribland nio tyskar som var del av en turistgrupp.

Ett femtontal människor skadades, varav två som tillståndet är kritiskt för. Bland de skadades finns bland annat en peruan, en sydkorean och en norrman som nu vårdas på sjukhus med lättare skador, skriver AP.

Såväl Danmark som Tyskland har tidigare varnat sina invånare för risken för terrorism i Istanbul och turister uppmanas undvika folksamlingar nära turistattraktioner.

Enligt den turkiska regeringen har attentatsmannen, en man född 1988, identifierats. Mannen uppges vara en ”utlänning” med kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten.

– Vi kommer inte backa ett enda steg i vår kamp mot Daesh, säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och använder terrorgruppens arabiska namn.

– Denna terrororganisation, angriparna och alla med kopplingar till dem kommer att hittas och de kommer få sitt rättmätiga straff, fortsatte han.

Davutoglu har under dagen ringt upp Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att framföra sina kondoleanser med anledning av att merparten av dödsoffren är tyskar.

– Jag fördömer starkt detta terrordåd som inträffade i Istanbul, på Sultanahmettorget, och som har bedömts vara en attack utförd av en självmordsbombare med rötterna i Syrien, kommenterar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag