Misstaget – finska bilar har fått KUK på registreringsskylten

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 25 sep 2021 2021-09-25
E-post

FINLAND Efter en miss av finska Transport- och kommunikationsverket har ett antal bilar fått KUK som en del av sin registreringsskylt, rapporterar Hufvudstadsbladet.
– Jag är finskspråkig men insåg förstås när bilhandlaren upplyste mig om saken vad det var frågan om. Jag tyckte det var lite lustigt, säger en av de drabbade.

I Finland har bilar med KUK-skyltar väckt uppmärksamhet på sistone. Folk som kan svenska har reagerat på den oväntade bokstavskombinationen och frågat sig hur den kan vara tillåten.

Hufvudstadsbladet har talat med Terhi Ahde-Uusitalo som nyligen fick en ny tjänstebil med KUK-skylt.

– Då vi hade avklarat alla formaliteter i bilhandeln sade försäljaren till mig att de hade fått instruktioner av Transport- och kommunikationsverket att upplysa alla som får en bil med KUK-plåtar att bokstavskombinationen väcker anstöt på svenska och att kunderna därför kostnadsfritt får byta ut registerplåtarna, berättar hon.

Då hon ville använda bilen direkt valde hon att nobba erbjudandet. Men efter att svenskspråkiga bekanta och kollegor reagerat fick hon tänka om.

– Mina grannar mitt emot vårt hus är svensktalande och jag tänkte att det kanske för dem inte är så trevligt att varje dag se vad det står på min bil. Bolaget som jag jobbar för har dessutom svenskspråkiga ägare så efter ett tag bestämde jag mig för att trots allt byta ut plåtarna.

Att ett flertal bilar fått KUK-plåtar beror på ett mänskligt misstag. Det förklarar Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid myndigheten Transport- och kommunikationsverket.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Pudas till Hufvudstadsbladet.

Tidningen berättar att ord med tre bokstäver är ovanliga på finska. I Sverige har Transportstyrelsen en lista över spärrade bokstavskombinationer (inklusive KUK), men en sådan finns inte i Finland. I praktiken undviker man ändå vissa kombinationer.

Läs även: Finland utvisar kriminell somalier – trots att han är född och uppvuxen i landet

Lyssna på vår podd: Skandalskadeståndet och myndighetsaktivismen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag