Misstaget kan ha avslöjat Socialdemokraternas trollfabrik

  • Onsdag 17 jan 2018 2018-01-17
E-post 4203

STOCKHOLM En socialdemokratisk trollfabrik med fejkade konton som sprider politisk propaganda kan ha avslöjats av misstag på Twitter. Det uppmärksammar den borgerlige debattören Tobias Holdstock som skärmdumpat en tweet från ett trollkonto, som retweetades av Socialdemokraternas omvärldsanalytiker för att sedan raderas innan samma tweet dök upp igen – nu från en annan person som förefaller ha kopplingar till S.

Under konferensen Folk och försvar varnar flera experter för att trollfabriker kan komma att påverka valrörelsen otillbörligt. Och knappt hann varningarna publiceras av olika medier förrän den första trollfabriken, av misstag, kan ha avslöjats.

Ett twitterkonto som startades i januari 2018 med ungefär tio följare, företrädelsevis porr-botar, publicerar politisk propaganda som framställer Sverigedemokraterna på ett negativt sätt under onsdagen då partiledardebatten pågår i riksdagen.

Strax därefter retweetas propagandan av Socialdemokraternas omvärldsanalytiker Ayan Jamil. En stund senare tar Jamil bort retweeten, men då har det hela redan skärmdumpats av den borgerlige debattören Tobias Holdstock, som presenterar vad han funnit på Twitter.

Ytterligare en stund senare upptäcker Holdstock att Socialdemokraternas omvärldsanalytiker återigen retweetar samma politiska propaganda, men nu kommer retweeten från en annat konto som Holdstock misstänker ”är anställd av socialdemokraterna”.

Målar ut Hanif Bali som Sverigedemokrat

Bilden som sprids av Socialdemokraterna visar flera personer som antingen är aktiva Sverigedemokrater, eller personer som nyligen lämnat partiet under spektakulära former. Varje person har fått ett smeknamn, exempelvis Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt presenteras som ”Oscar ’die juden!’ Sjöstedt”. Likadant fortsätter det med samtliga personer på bilden.

Men ett namn skiljer sig. Även moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali finns med i samma bild, men utan något nedsättande smeknamn. Detta uppmärksammas också av Hanif Bali som kommenterar det hela som ”s-kontrollerade trollkonton”.

Socialdemokraternas omvärldsanalytiker vägrar svara om trollfabriken

När Nyheter Idag talar med Socialdemokraternas omvärldsanalytiker Ayan Jamil känner han till anklagelserna mot honom och Socialdemokraterna om att driva en trollfabrik med politisk propaganda. Men han är kort i telefonen och vill inte svara på några av våra frågor, utan hänvisar till vad han skriver på Twitter.

– Ja, men jag har svarat på frågor där så att det är liksom inget…

Men när Nyheter Idag ber Jamil att kort nämna vad dessa svaren är, då hänvisar han till socialdemokraternas presstjänst.

– Om du har några frågor får du ringa vår pressjour, säger han.

Det ser onekligen ut som att du har retweetat ett typiskt trollkonto?

– Du… du får… du får ställa dina frågor till vår pressjour.

Kan du förneka att socialdemokraterna driver en trollfabrik?

– Men jag… jag kan inte svara på några frågor.

Det är ingenting du vill förneka iallafall?

– Jag tar inte pressfrågor, så du får prata med någon på pressavdelningen, säger Jamil innan han avslutar samtalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag