Misstanken: Syrier arrangerade barnäktenskap med minderåriga flickor i Gävleborg

  • Tisdag 4 aug 2020 2020-08-04
E-post 4742

GÄVLEBORG Fyra syrier anhölls förra veckan misstänkta för att ha arrangerat minst två barnäktenskap på en ort i Gävleborg. Två flickor, 14 och 15 år gamla, har tvingats in i äktenskapsliknande förhållanden med äldre män enligt åklagarens misstankar.
– Just nu undersöks viss elektronisk kommunikation, säger kammaråklagare Annika Hessel.

Det var efter ett tips som polis agerade mot syrierna. Fyra personer greps och anhölls under förra veckan misstänkta för barnäktenskapsbrott. Två flickor, 14 och 15 år gamla, ska ha tvingats in i vad kammaråklagaren Annika Hessel kallar ”äktenskapsliknande” relationer med äldre män.

Barnäktenskapen – de äktenskapsliknande arrangemangen – ska enligt tipsen till polisen och vad som hittills framkommit i förundersökningen ingåtts i Sverige.

Läs även: Misstänkt bajsare härjar på Gävlebad – polisen handfallen

När skedde det?

– I somras, säger Annika Hessel som berättar att polisen just nu går igenom elektronisk kommunikation mellan de inblandade.

Fler personer figurerar i utredningen och sex personer har hittills tilldelats försvarsadvokater, visar tingsrättens handlingar.

Sedan den 1 juli finns det nya brottet barnäktenskapsbrott som kan ge fängelse i upp till fyra år. Till skillnad från tidigare, då främst brottet ”äktenskapstvång” använts för att komma åt barnäktenskap, krävs inget olaga tvång för att komma åt företeelsen. Den nya bestämmelsen innebär också att den som ingår i äktenskapet med barnet kan straffas.

Läs även: Skatteverket godkände barnäktenskap med 14-årig flicka

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag