Misstänks för medhjälp till mord – socialtjänsten vill straffa med samtal

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 30 okt 2023 2023-10-30
E-post

17-åringen spelade en nyckelroll när hans 15-årige vän sköts ihjäl i Skogås genom att lämna löpande information om offret till mordkommandot. Enligt åklagaren hade straffvärdet för en vuxen hade varit livstids fängelse. Socialtjänsten föreslår emellertid att 17-åringen straffas med tio till tolv samtalsträffar.

Den 28 januari i år sköts 15-årig pojke sköts till döds på en sushirestaurang i Skogås. Utredningen har visat att ett stort antal personer var delaktiga i planeringen och utförandet av dådet.

Bland annat misstänks en 17-åring, som var vän med den mördade pojken, för att ha lurat sin vän in i en mordfälla och för att ha försett mördarna med löpande information, vilket kallas för att ”goa” i den undre världen.

Nyligen avslutades en första rättegång i Södertörns tingsrätt i målet, där sammanlagt tio personer åtalas som misstänkta för olika grad av inblandning i i Skogåsmordet. Dom i målet meddelas den 15 november.

Åklagare Ida Arnell menar att straffvärdet för 17-åringens brott hade varit livstids fängelse om han varit vuxen. Då han var 17 år när mordet begicks är livstid emellertid inte möjligt. Men åklagaren yrkar på ett flerårigt fängelsestraff istället för sluten ungdomsvård.

I en utredning som överlämnats till domstolen som underlag för straffpåföljd föreslår socialtjänsten i Huddinge kommun en mildare åtgärd i form av tio till tolv samtalsträffar fördelat på tre månader, rapporterar Expressen.

 I utredningen står att 17-åringen ”bedöms ha ett särskilt vårdbehov och är i behov av insatser från socialtjänsten.”

”Detta är första gången som NN erbjuds stöd från socialtjänsten och bedömningen är att erbjuda stöd i form av öppenvårdsinsatser i hemmet då det är för NN:s bästa att få vara tillsammans med sin familj” skriver socialtjänsten vidare.

– Socialtjänstens förslag visar att det finns en oförståelse för den här typen av brottslighet. Den här åtgärden lämpar sig för någon som är misstänkt för en butiksstöld – inte för någon som är åtalad för medhjälp till mord, säger Ida Arnell till Expressen.

– Jag förstår om det kan sticka i ögonen på folk, men jag förutsätter att socialtjänsten har vägt in alla omständigheter och kommit fram till den vårdplan som ger min klient bäst förutsättningar att leva ett liv fritt från kriminalitet. Det är huvudfrågan här, säger 17-åringens advokat Saman Paknejad.

Det står emellertid domstolen fritt att besluta om påföljd, och i väntan på dom har rätten beslutat att 17-åringen ska sitta fortsatt häktad då man anser att det finns risk att han ”fortsätter sin brottsliga verksamhet.”

Läs även: 17-åring får ungdomsvård för mord på MED-profil

Läs även: Ungdomshem tar bort taggtråd – rymlingar kan skada sig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag