Misstänks ha sexutpressat unga flickor med filmer: ”Sett det som man har rätt att begå dessa typer av brott”

Afghanen som greps först Foto: Hailey Kean
  • Torsdag 14 jan 2021 2021-01-14
E-post 6452

VÄSTRA GÖTALAND Minderåriga flickor filmades i hemlighet när de utförde sexuella handlingar. Filmerna, som spreds som ”troféer” av de misstänkta männen, användes också för att pressa flickorna till ytterligare sex och att inte berätta om övergreppen. Nu är två afghaner, båda i 20-årsåldern, häktade misstänkta för våldtäkt mot barn och snart väcks åtal. – I den här ”kulturen”, menar jag, har man skrutit om de gärningar som man begått och i princip sett det som att man har rätt att begå dessa typer av brott, säger åklagaren Andreas Lennartsson till UT som var först att berätta om händelsen.

Sexhärvan rullades upp under hösten när polisen fick tips om att det spreds bilder och filmer på unga flickor på sociala medier. Polisens utredning ledde mot en afghan som den 30 september kallades till förhör. Samma dag anhölls han misstänkt för våldtäkt mot barn. Han har suttit häktad sedan dess.

Under hösten har utredningen vuxit. För tillfället är afghanen – som är tidigare dömd – misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn samt sexuellt övergrepp. Enligt åklagaren Andreas Lennartsson har brotten begåtts dels i skolmiljö, dels i hemmamiljöer och har skett över en längre tid. De första brotten skedde hösten 2019.

– Det finns en viss systematik i sättet han har begått brotten och ett visst intresse för yngre tjejer, säger Lennartsson till UT.

En ytterligare afghan hämtades in till förhör den 9 december och anhölls samma dag misstänkt för våldtäkt mot barn, ett brott som ska ha begåtts i april förra året.

Bli prenumerant och läs om:

– männens tillvägagångssätt

– den tidigare misshandelsdomen med förnedringsinslag

– hur en av männen fick permanent uppehållstillstånd kort efter ankomsten till Sverige

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag