Misstänkt atomläcka spred radioaktivt moln över Europa

Genrebild. Foto: Vladimir Iskusov
  • Fredag 10 nov 2017 2017-11-10
E-post 8

FRANKRIKE En misstänkt atomläcka, troligen någonstans i Ryssland eller Kazakstan, gav tidigare i höst upphov till ett radioaktivt moln över Europa. Det skriver The Guardian.

Det är det franska atomsäkerhets­institutet IRSN som går ut med uppgifterna sedan signifikant förhöjda halter av rutenium-106 upptäckts vid flera mätstationer i Västeuropa. Förutom Frankrike har den radioaktiva isotopen även uppmätts i Tyskland, Italien, Österrike och Schweiz.

Myndigheten understryker att halterna inte utgör någon fara för allmänheten i Europa. Ämnet kommer heller inte från en kärnkraftsolycka utan snarare från en upparbetningsanläggning för radioaktivt avfall eller från någon slags klinik som använder ämnet för radioaktiv medicin. Rutenium-106 används ibland vid strålbehandling mot vissa former av ögoncancer.

Rutenium-106 har en halveringstid på ett drygt år och genom att studera luftströmmar de senaste månaderna har man lyckats fastställa ett troligt ungefärligt område som det radioaktiva molnet kommer ifrån och en ungefärlig tidpunkt för läckan. Det handlar om ett område söder om Uralbergen, mellan bergskedjan och Volgafloden, det vill säga antingen Ryssland eller Kazakstan. Utsläppet ska enligt beräkningarna ha inträffat någon gång under den sista veckan i september.

– Ryska myndigheter uppger att de inte känner till någon olycka på deras territorium, säger IRSN-chefen Jean-Marc Peres till Reuters.

Institutet har ännu inte kontaktat myndigheterna i Kazakstan för att fråga dem om de vet något om läckan.

IRSN:s hälsochef Jean-Christophe Gariel säger att det nu är upp till myndigheterna i Ryssland respektive Kazakstan att gå vidare och försöka ta reda på var det radioaktiva ämnet kommer ifrån.

– Vi har kommit fram till ett troligt område som det här kan ha kommit ifrån, mer kan vi inte göra. Ryssland är ett stort land och vi känner inte till alla deras anläggningar, säger han.

Om de utpekade länderna misslyckas med att utreda var utsläppet kommer ifrån kan det bli en fråga som tas upp av FN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag