Misstänkt för barnvåldtäkt var redan dömd till fängelse

Bilden föreställer ett annat skogsområde. Foto: Jussi Silfver (CC BY 2.0)
  • Lördag 12 jun 2021 2021-06-12
E-post 155

SALEM En 25-årig man misstänks för att ha våldtagit ett barn i Salem. Men redan vintern 2019 dömdes mannen till fängelse för 58 sexbrott mot 17 olika barn. Mannen överklagade emellertid domen, och befann sig fortfarande på fri fot när han misstänks ha våldtagit en minderårig pojke, rapporterar Aftonbladet.

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett i ett skogsparti i Salem på torsdagkvällen förra veckan, och offret är enligt uppgift till Aftonbladet en pojke yngre än tolv år som ska ha kommit i kontakt med den misstänkta gärningsmannen genom appen Snapchat.

Läs även: Tidigare Folkets Hus-profil i Rinkeby åtalas för grova våldtäkter mot småbarn

Den misstänkta gärningsmannen ska ha lämnat platsen med buss. Polisen kontrollerade bussar i området och säkrade ett misstänkt konto på Snapchat. Två dagar senare greps 25-åringen, som sedan häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Han nekat till brott.

Den misstänkta mannen dömdes i december 2019 till 1 år och 6 månaders fängelse för sexuellt utnyttjande vid 9 tillfällen, utnyttjande av barn för sexuell posering vid 17 tillfällen, sexuellt övergrepp mot barn vid 15 tillfällen, barnpornografibrott vid 6 tillfällen och våldtäkt mot barn.

Men mannen, som nekade till brott genom hela utredningen, överklagade sin dom till Svea hovrätt. Trots att regeringens verksamhetsmål säger att brottmål ska avgöras inom fem månader har hovrätten fortfarande inte tagit upp målet, mer än ett och ett halvt år senare.

Kammaråklagare Tobias Kudrén, som leder den pågående utredningen mot mannen men även den tidigare, är kritisk till den långa handläggningstiderna och säger att det är olyckligt att mannen i väntan på en ny rättegång misstänks ha våldtagit ett barn.

Samtidigt påpekar Kudrén att mannen hade varit på fri fot idag även om han dömts till fängelsestraff inom rimlig tid.

– Man blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar, så han hade kommit nu efter ett år, om man hade haft en normal handläggningstid i hovrätten, säger Kudrén till Aftonbladet.

Läs även: SD-kvinnor: Dags att kastrera pedofilerna

Läs även: Modeteoriernas hjälte Foucault avslöjad som pedofil

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag