Misstänkt för bomben i Bangkok gripen

Den misstänkte bombmannen Bild: Faksimil Washington Post
  • Söndag 30 aug 2015 2015-08-30
E-post

Igår meddelade polisen i Thailand att man nu gripit en misstänkt för bombdådet den 17 augusti vid templet Erawan, ett hinduiskt tempel nära den livliga Ratchaprasong-korsningen i Bangkoks centrum. Terrordådet, som  är det värsta i landets historia, dödade 20 människor och skadade 120. 

Bangkoks polistalesman Prawut Thavornsiri meddelade igår att man nu gripit en misstänkt för bombdådet som skakade Bangkok den 17 augusti i år. Polisen har släppt en bild på mannen men ännu inte identiteten. Han sägs dock vara av utländsk härkomst. Enligt id-handlingar är han 28 år gammal och misstänks vara en del av ett nätverk som utförde dådet meddelar Washington Post.

– Vår förundersökning visar att han är knuten till båda bombningarna, meddelade polisens talesman.

Strax innan presskonferensen hade en styrka på över 100 poliser slagit till mot en lägenhet i en förort norr om huvudstaden. Förutom den misstänkte fann man delar av bombtillverkningsmaterial, såsom sprängkapslar och ett metallrör. Material till synes avsett att användas till ännu en bomb.

– Vi fann också ett antal pass, sade  Prawuth.

Fotografier av kullager, liksom vad som verkade vara staplar av turkiska pass, var mycket riktigt några av de saker man kunde se på polisens egenhändigt tagna filmer. Enligt thailändska poliskällor bestod den dödliga laddningen av 3 kg TNT som hade stoppats i ett rör och lämnats under en bänk i närheten av helgedomen. En elektronisk utlösare som misstänks ha använts i attacken påträffades 30 meter från platsen.

Huruvida den nu gripne mannen är identisk med den person som på en övervakningsfilm sågs lämna en ryggsäck på platsen strax före dådet är inte klarlagt.

Enligt The Guardian har polisen har ännu inte meddelat något motiv för dådet, men de turkiska pass som fanns i lägenheten har fått thailändska medier att spekulera i att etniska uigurer kan ligga bakom. Uigurerna är en turkisktalande muslimsk minoritet från Kinas västra Xinjiangregion. Thailand deporterade i juli 109 uigurer tillbaka till Kina, något som retade upp det uiguriska samhället samt orsakade ett ramaskri från människorättsgrupper och FN som sade att de riskerade förföljelse och övergrepp om de utvisades till Kina.

Många uigurer har flytt till Sydostasien i hopp om att därifrån kunna resa till Turkiet, ett land som har starka kulturella band till gruppen och har skyddat dem i årtionden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag