Misstänkt för våldtäkt på migrantboende – släpptes och flydde utomlands

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Tisdag 14 apr 2020 2020-04-14
E-post 651

MALMÖ En 28-årig man har åtalats för att ha våldtagit en kvinna på ett av Migrationsverkets boenden i Malmö. Mannen greps men släpptes bara några dagar senare – och drog då utomlands.
– Jag gjorde den bedömningen där och då att det inte var tillräckligt för att begära honom häktad, säger åklagaren Ulf Hansson.

Kvällsposten skriver att våldtäkten som den 28-årige mannen misstänks ha begått skedde den 17 november förra året på Migrationsverkets återvändarboende Centria i Malmö.

Kvinnan anmälde våldtäkten samma dag och mannen greps men nekade till brott. Tre dagar senare släpptes han på fri fot och valde därefter att lämna Sverige.

Den 16 december häktades mannen i sin frånvaro och greps sedan i Belgien i början av januari. Den 28 januari häktades han i Sverige och åtalet för våldtäkt kom på skärtorsdagen.

Enligt åklagaren Ulf Hansson har mannen ”med våld och tvång genomfört samlag och annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”.

När Nyheter Idag når Ulf Hansson säger han att det var hans beslut att släppa mannen fri några dagar efter gripandet.

– Då var vi inne i ett sådant skede av förundersökningen att jag inte tyckte att jag hade tillräckliga skäl att begära honom häktad, och gjorde bedömningen att han skulle försättas på fri fot. Sedan har förundersökningen fortsatt och vi har fått fram andra uppgifter som gör att vi har hamnat i det läge som vi är i i dag, säger Hansson.

– Det är så det går till i en förundersökning. Den är inte linjär på något sätt, utan den hoppar lite grann upp och ner och ibland är man här och ibland är man där.

”Vid misstanke om våldtäkt är det obligatoriskt att häkta den misstänkte gärningsmannen”, uppger Kvällsposten i sin artikel.

– Ja, men det är inte alltid att misstankarna når upp till en sådan grad att man ska begära någon häktad. Jag gjorde den bedömningen där och då att det inte var tillräckligt för att begära honom häktad, säger Hansson.

Det var ju kanske synd eftersom han sedan stack utomlands.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har en gedigen förundersökning så det vill jag inte uttala mig om.

I åtalet står det inte vilket land mannen är medborgare i, men att han har tolkbehov på arabiska. Om medborgarskapet säger Ulf Hansson att han inte ”har det i huvudet” när vi talar på telefon.

Nyheter Idag frågar om mannens relation till målsägande.

– Så vitt jag vet så finns det ingen relation, men det är bara de två som vet det sinsemellan.

Enligt åtalet fick mannen ett beslut om avvisning den 27 november och ska ha nöjdförklarat sig över det beslutet. Ulf Hansson yrkar på att han ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag