Misstänkt fusk bakom petition bland EU-anhängare

Bremain-anhängare anklagas för fusk med petition. Foto: Faksimil parliament.uk
  • Söndag 26 jun 2016 2016-06-26
E-post 291

STORBRITANNIEN Flera nyhetsmedier rapporterade nyligen att en petition, alltså namnunderskrifter för ett brittiskt omval i EU-frågan, fått miljontals underskrifter. Men nu riktas kritik om fusk eftersom flera av petitionens undertecknare inte verkar vara britter.

Efter att det stod klart att Brexit är ett faktum har flera medier rapporterat att flera av de som röstat för ett utträde nu ångrar sin röst. Därför har också krav ställts på en ny omröstning i samma fråga genom en lista med namnunderskrifter.

Petitionen, som i skrivande stund nått över 2 miljoner underskrifter, finns på en särskild internettjänst som det brittiska parlamentet erbjuder, med löfte om att alla petitioner som uppnår mer än 100 000 underskrifter skall övervägas för diskussion i parlamentet. Detta har bland annat Aftonbladet rapporterat.

Kan vara fusk från Remain-sidan

Nu riktas dock kritik mot att petitionen, som uttryckligen endast vänder sig till brittiska medborgare, enkelt kan undertecknas av vem som helst. Det enda som krävs är att du kryssar i att du är brittisk medborgare, och anger en brittisk postkod. En brittisk postkod är tillgänglig för vem som helst genom en enkel internetsökning, men för säkerhets skull erbjuder brittiska bremain-anhängare sina utländska twitterföljare att använda sina egna.

Enligt en logg som cirkulerar i sociala medier och som sägs visa rådata från petitionen kommer 1009 undertecknare från Sverige, över 5000 från Tyskland och hela 14 000 från Frankrike, medan 364 000 kommer från Storbritannien.

Givet att siffrorna är korrekta vittnar det om ett omfattande valfusk för att ge sken av att britterna ångrar sig efter att det stod klart att Storbritannien lämnar EU.

Vill du att även Sverige ska rösta om EU-medlemskapet? Skriv under uppropet nedan!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag