Misstänkt islamistiskt terrordåd i Frankrike – Explosion och halshuggen man

Här ska det misstänkta terrorbrottet ha inträffat på fredagsmorgonen.
  • Fredag 26 jun 2015 2015-06-26
E-post 219

FRANKRIKE Under fredagsmorgonen inträffade en explosion vid en fastighet i staden Saint-Quentin-Fallavier utanför Lyon i Frankrike. En bil ska kört mot en ett företag som hanterar gas och exploderat. Även en halshuggen man och en islamistflagga ska ha hittats på scenen, rapporterar medier.

Flera medier rapporterar på fredagen att ett misstänkt terrordåd har inträffat i den franska staden Saint-Quentin-Fallavier, belägen sydöst om Lyon i Frankrike. En bil ska kört mot en industrifastighet som hanterar gas och sedan exploderat. På platsen ska även en man påträffats död med huvudet avhugget och hängandes på ett staket, rapporterar RT. I anslutning till den döda mannen ska även en islamistflagga ha påträffats.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve ska enligt uppgift begett sig till platsen. Han står i ständig kontakt med Frankrikes president Francois Hollande. Hollande ska även ha lämnat Bryssel för att åka till Frankrike och han följer nyhetsrapporteringen kontinuerligt.

Ett möte med franska försvaret kommer att äga rum klockan 15:00 fredagen med anledning av händelsen, meddelade Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. En person, som uppges vara känd av franska myndigheter sedan tidigare, är gripen i samband med händelsen som misstänks vara ett terrorbrott.

Säpo: ”Vi avvaktar händelseutvecklingen”

Tidigare i år inträffade ett terrorattentat mot den franska serietidningen Charlie Hebdo i Paris med tolv döda och elva skadade. En dryg månad senare inträffade ytterligare ett terrordåd, denna gång i Köpenhamn där den svenska konstnären Lars Vilks deltog på en föreläsning som utsattes för beskjutning. En man dog i direkt anslutning till mötet där Vilks föreläste och senare samma dag sköts en man ihjäl vid en synagoga.

Bägge händelserna har konstaterats ha kopplingar till islamistiska nätverk. I Sverige är är det förhöjd terrorberedskap förklarar Fredrik Milder, pressekreterare hos Säkerhetspolisen i Sverige.

– Nationella hotbilden ligger på en förhöjd nivå, en trea på en fem-gradig skala.

Föranleder händelsen i Frankrike någon förändring i Säpos arbete?

– Vi avvaktar händelseutvecklingen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag