Misstänkt kidnappare dömd för mordförsök på vaktmästare

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 Nov 2018 2018-11-20
E-post 141

VÄSTERHANINGE Två av de unga männen som misstänks ha kidnappade en 16-åring i Västerhaninge var på rymmen från ett ungdomshem. En av dem dömdes 2017 till tre års sluten ungdomsvård för mordförsök på en vaktmästare i Malmö.

En av de unga män som misstänks för människorov i Västerhaninge är tidigare dömd för mordförsök på en vaktmästare i Malmö, uppger Sydsvenska Dagbladet. 

Den 8 februari 2017 blev en vaktmästare skjuten med flera skott när han saltade utanför en fastighet vid Pildammsparken. En 15-åring greps och dömdes för det mycket uppmärksammade mordförsöket.

Läs även: Uppgifter: Kidnappare torterade 16-åring – utpressade föräldrarna på pengar

Den 51-åriga vaktmästaren sköts med flera skott i ryggen, armen, benet och huvudet. Enligt överläkare Nils Ståhl på Niva i Lund var det ”rena turen” att vaktmästaren inte avled av sina skador.

– Det är anmärkningsvärt att han inte gjorde det. Det är en enorm tur med tanke på lokalisationen, sade Nils Ståhl till polisen enligt Aftonbladet.

Mådde dåligt över häktning enligt advokat

15-åringens advokat Sanna Herlin var kritisk till att hennes klient hade hållits häktad fram till rättegång, och menade att han mådde dåligt av detta.

– Det har satt sina spår att vara häktad i tre och en halv månad. Det är klart att det är tufft, sade Sanna Herlin till Aftonbladet.

På grund av sin låga ålder dömdes 15-åringen till tre års sluten ungdomsvård och placerades på SIS Sundbo i Fagersta.

Rymde genom hot mot personal

I onsdags rymde han från hemmet tillsammans med en kamrat.

– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, sade Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt, till Sydsvenska Dagbladet efter rymningen.

Rymlingarna åkte norrut, till Västerhaningen där polisen misstänker att de tvingade in en för dem okänd 16-åring i bilen, misshandlade honom och tvingade hans föräldrar att betala en lösensumma.

Rymlingarnas bil eftersöktes redan av polis och hittades vid en campingplats utanför Västerhaninge där de fyra misstänkta kidnapparna kunde gripas under stor dramatik. Flera polisbilar skadades och en minigolfbana förstördes under tumultet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag