Misstänkt rysk spion gripen i Stockholm

Foto: Säkerhetspolisen
  • Onsdag 27 feb 2019 2019-02-27
E-post 73

STOCKHOLM En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, meddelar Säkerhetspolisen, Säpo. Personen ska ha värvats som agent av rysk underrättelsetjänst.

Gripandet skedde på tisdagskvällen under ett möte i centrala Stockholm.

– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säpo, i ett pressmeddelande.

Säpo uppger att man har jobbat med ärendet under en längre tid och att den misstänkta brottsligheten ska ha pågått åtminstone sedan 2017.

Den anhållne personen arbetar inom svensk högteknologisk industri och håller på med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.

Enligt uppgifter till Expressen ska även en annan man ha gripits på tisdagskvällen, men släpptes då han hävdade rysk diplomatisk immunitet.

– Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Säpos Daniel Stenling.

Senast på fredag klockan 12 ska åklagaren i ärendet ta ställning till om den anhållne ska begäras häktad eller inte, meddelar Åklagarmyndigheten.

Läs även: Stockholms stads plan för IS-återvändarna – ska ringa och skriva brev

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag