Attentatsman skrek ”Allahu akbar” – minst åtta döda i misstänkt terrordåd i New York

Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 177

NEW YORK Minst åtta människor har dödats i ett dåd som beskrivs som ett terrordåd på Manhattan i New York. Enligt flera medier skrek attentats­mannen det islamistiska stridsropet ”Allahu akbar” i samband med attacken.

Den misstänkta attacken inträffade runt fem över tre på eftermiddagen lokal tid, alltså strax efter nio svensk tid. New York-polisen skriver på Twitter att ett fordon körde upp på West Streets trottoarer och cykelbanor några kvarter norr om Chambers street.

Fordonet, som enligt mediekällor uppges vara en hyrbil från Home Depot, körde på flera personer i sin väg. I nuläget ska minst åtta personer ha dödats och ett dussintal skadats.

CBS News rapporterar att lastbilen fortsatte längs en gång- och cykelbana i fyra kvarter innan den kom ut bland annan biltrafik igen. Där krockade den med minst två andra fordon, varav det ena en skolbuss.

Föraren av lastbilen lämnade då bilen, beväpnad med ett luftvapen och ett paintballgevär. En polis som var stationerad i området sköt den misstänkte terroristen i magen som därefter kunde gripas. Polisen uppger att den gripne är en 29-årig man.

CNN rapporterar att flera vittnen ska ha hört mannen skrika ”Allahu akbar” i samband med attacken. Misstankarna om att det rör sig om ett terrordåd har gjort att den federala polismyndigheten FBI tagit över polisutredningen.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio kallar dådet för ett ”fegt terrordåd riktat mot oskyldiga civila”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag