Misstänkt terrorist gripen i Nässjö – Skulle tillverka bomb

Foto: Säkerhetspolisen
  • Lördag 29 jul 2017 2017-07-29
E-post 733

SVERIGE En bomb liknande den Breivik detonerade i Oslo kan ha varit på väg att tillverkas i Sverige av en misstänkt terrorist i Nässjö. Det uppger Italienska medier. ”En person har häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse”, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Under lördagen berättar italienska Sky att den italienska antiterrorpolisen lämnat uppgifter till motsvarande svenska myndigheter om en misstänkt terrorist. Det gäller en 38-årig man som misstänks ha försökt tillverka en bomb liknande den Anders Behring Breivik detonerade i Oslo 2011.

Via internet ska mannen vid upprepade tillfällen försökt köpa 400 kilo konstgödsel. Den 38-årige mannen har iranskt ursprung samt dubbelt medborgarskap i Sverige och Afghanistan. Den 18 juli greps mannen i Nässjö i Småland och det gick lugnt tillväga, meddelar Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

– Insatsen har gjorts utifrån vårt uppdrag att förhindra att allvarliga brott begås och den har skett i nära samverkan med lokal polis, säger Åsa Nilsson, chef för utredningsenheten vid Säkerhetspolisen.

Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, skriver Säpo i pressmeddelandet. Förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag