Polisen lägger ned utredning om springnota på över 82 000 kronor

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 8 jan 2024 2024-01-08
E-post

Polisen i Malmö lägger ned sin förundersökning om bedrägeri för en springnota på över 82 000 kronor. Detta då den drabbade restaurangen i efterhand skickat en faktura till en ur sällskapet, vilket gör det hela till en civilrättslig fråga.

På juldagen åt ett större sällskap för över 82 000 kronor på restaurangen Atmosfär i Malmö, och lämnade sedan restaurangen utan att betala.

Restaurangen kontaktar polis, som inom kort stoppar en taxi i Lindängen centrum med en kvinna och två barn som misstänks ha ätit på restaurangen. Kvinnan grips inte, men misstänks liksom en man i 45-årsåldern för bedrägeri.

– Vi kommer hålla förhör med de misstänkta och med restaurangen och se om det finns material från övervakningskameror, sade polisens presstalesperson Sara Andersson till Sydsvenskan i samband med händelsen.

Från middagssällskapets sida hävdades att man kommit överens om att ta notan på faktura. Restaurangen å sin sida nekade till att det fanns någon sådan överenskommelse.

– Något sådant hade vi inte bestämt. Den kvällen arbetade tre personer som valde att släppa sällskapet istället för att konfrontera, sade restaurangens ägare till Sydsvenskan.

Efter att restaurangägaren varit i kontakt med en av gästerna skrevs en faktura som skulle betalas senast följande dag.

– Ett beslut som jag tagit tillsammans med polisen. Om de betalar då kan jag tänka mig att ta bort anmälan, säger han.

Men fakturan betalades inte, och den person som fakturan skickades till visade sig vara flerfaldigt dömd för bedrägeri. Enligt Sydsvenskan förekommer den 42-åriga mannen under 57 avsnitt i belastningsregistret, främst olika bedrägerier där han sålt saker online utan att skicka de sålda varorna. Mannen har förklarat sin brottslighet med att han varit spelberoende och behövt pengar för att betala sina spelskulder.

Något 58:e avsnitt i belastningsregistret ser det emellertid inte ut att bli för 42-åringen – i alla fall inte den här gången.

På måndagen meddelade nämligen polisen att förundersökningen om bedrägeri läggs ned. Anledningen är att att restaurangen skickade en faktura för besöket – ett beslut som enligt restaurangägaren togs tillsammans med polisen.

“Jag bedömer ärendet vara civilrättsligt då restaurangen trots allt ställde en faktura till personen som bokade besöket. Fakturan är inte betald. Det är därför upp till restaurangen att avgöra om man vill lämna detta till ett inkassobolag” skriver Malmöpolisens Henrik Linbacker i ett sms till Sydsvenskan.

Läs även: Polisen i Väst slutar utreda ringa bedrägeri – har ”legaliserats” enligt interna mejl

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag