Misstänkta för knivmord i Kiruna begärs häktade

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 17 jul 2020 2020-07-17
E-post 5950

KIRUNA En pappa och hans två söner begärs häktade misstänkta för att ha knivmördat en 21-årig man i Kiruna. De misstänkta är afghanska medborgare, och de två sönerna har även svenskt medborgarskap.

Det var på onsdagskvällen som en 21-årig man knivskars till döds på en buss i Kiruna. Tre personer, en pappa i 40-årsåldern och hans två minderåriga söner, greps misstänkta för mordet.

Åklagaren Lindha Strömberg har begärt männen häktade och förhandlingarna ska hållas på fredagseftermiddagen. Enligt ett pressmeddelande medger de tre misstänkta delar av händelseförloppet men förnekar brott.

Till SVT säger åklagaren att de misstänkta var bekanta med offret.

– Ja, de känner varandra eller känner till varandra i alla fall. Det är inte en okänd slumphändelse, det är det inte, säger Lindha Strömberg som inte vill uttala sig närmare om motivbilden.

Pappan och en av sönerna hävdar att de handlade i nödvärn, rapporterar Aftonbladet.

Nyheter Idag har tagit del av häktningframställningarna som visar att pappan och hans söner är afghanska medborgare. Enligt Skatteverket kom trion till Sverige från Iran, likt många andra afghaner som kommit till Sverige under senare år. De registrerades 2015 som invandrade till Sverige av Skatteverket. Enligt Samnytt har de emellertid varit i Sverige sedan 2012 och sökt asyl och fått permanent uppehållstillstånd på andra försöket.

De två sönerna fick svenskt medborgarskap i mars 2019 och kan inte med nuvarande lagstiftning utvisas vid en fällande dom.

Samtliga är misstänkta på sannolika skäl för mord och är tidigare ostraffade i Sverige.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag