Misstänkta i bidragshärva går fria – rättegång skulle bli för dyr

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 28 jan 2020 2020-01-28
E-post 3523

ÖREBRO Två personer som är misstänkta för inblandning i en stor bidragshärva slipper åtal. Detta då rättegångskostnaderna bedöms bli för dyra, rapporterar P4 Örebro.

De två personerna anklagas för att ha påstått att de jobbat som personliga assistenter åt en man som fejkade sjukdom. Den här mannen, som är huvudmisstänkt i målet, ska ha lurat Försäkringskassan på över 15 miljoner kronor i assistansersättning.

Åklagaren Anders Persson väljer alltså att inte väcka åtal mot de två aktuella personerna, då en rättegång skulle bli för dyr.

– Det straffvärde som det skulle generera motiverar inte riktigt de rättegångskostnader som det skulle innebära att ha med dem i det här målet. Det är liksom inte proportionerligt ur ett processekonomiskt perspektiv, säger han till P4 Örebro.

Anders Persson tror att de två misstänkta skulle ha dömts till ett villkorligt straff. Samtidigt skulle enbart deras advokatkostnader uppgå till över en miljon kronor.

Att de misstänkta brottslingarna kommer undan på det här sättet tar åklagaren med ro.

– Jag har inga större problem med det. Huvudsaken är att vi kommer åt de som har gjort de mer grövre sakerna, säger han.

Läs även: Taxichauffören Majeed våldtog kunden – sen ville han ha betalt för resan

Läs även: Nyanlända på Gotland får hjälp att ta körkort

Lyssna: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag