Misstänkta medhjälpare till mord på 17-årigt ensamkommande flyktingbarn häktade

Malmö Tingsrätt Foto: Google Maps/Åklagarmyndigheten
  • Måndag 21 Dec 2020 2020-12-21
E-post 117

MALMÖ Ett 17-årigt afghanskt flyktingbarn mördades den 3 november nära en korsning i stadsdelen Södra Sofielund i Malmö. Den misstänkte västafrikanske mördaren greps några dagar senare. Nu har två medhjälpare – en svensksomalier och en lettländare – häktats.

Den misstänkte mördaren – en västafrikan i 25-årsåldern som är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott – var under en period internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Han greps på kvällen den 8 november i Malmö och har därefter suttit inlåst under tiden att förundersökningen pågått. Nu har två kumpaner, en svensksomalier i 25-årsåldern och en lettländare i 20-årsåldern, häktats.

Svensksomaliern är tidigare dömd för ett par olika mindre drogrelaterade brott. Han är född i Sverige med etiopiskt medborgarskap. 1999 blev han först somalisk medborgare för att 2001 bli svensk medborgare. Han kan därför inte utvisas om han åtalas och döms.

Det 17-åriga ensamkommande afghanska flyktingbarnet hittades nära korsningen mellan Idunsgatan och Algatan med svåra stick- och skärskador. Han konstaterades senare avliden på sjukhus.

Till Kvällsposten har hans gode man tidigare uppgett att den mördade afghanen hade tillfälligt uppehållstillstånd och var mitt i processen att återförenas med två familjemedlemmar från Iran i Sverige. Han kom till Sverige under migrationsvågen 2015.

Kammaråklagare Sofia Syrén hänvisar till förundersökningssekretess när Nyheter Idag söker henne om vad som framkommit hittills i utredningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag