Misstänkta Solnamonstren blånekar i tingsrätten: ”Inget jag tänker uttala mig om”

21-åringen till vänster, 18-åringen till höger Foto: Nyheter Idag/Polisen
  • Måndag 30 Nov 2020 2020-11-30
E-post 479

SOLNA Båda männen som misstänks för tortyren på kyrkogården i Solna i augusti nekar till det grova rån en dryg månad tidigare i juli som de också misstänks för. Det framkom när båda männen hördes under den första dagen av tingsrättsförhandlingen där de också pressades av kammaråklagare om sin inbördes relation. – Vi har bekanta vänner, svarade den yngre mannen – en svensktunisier – undvikande.

Rättens ordförande, chefrådmannen Lena Hjelmtorp, har planerat att åtalet för tortyren på kyrkogården ska avhandlas under kommande dagar och till största delen bakom stängda dörrar.

Första rättegångsdagen kom därför att i princip helt handla om rånet den 11 juli och inför åhörare.

Vid rånet den 11 juli misstänks männen, en kurd med svenskt medborgarskap och en svensktunisier, ha rånat två svenska killar i 18-årsåldern i närheten av Solna station efter att de svenska killarna först hade nobbat att köpa knark av de två männen.

Några timmar tidigare hade svensktunisiern enligt de svenska killarna försökt sälja knark till dem när de var förbi vid Solna station.

När killarna återigen nobbade att köpa knark blev stämningen snabbt hotfull.

Enligt åtalet hade kurden ett strypgrepp på den ene killen och tvingar honom att böja sig över ett räcke. Samtidigt plockar svensktunisiern fram en pistol och håller upp i ansiktet på den andre killen. Kammaråklagare bygger sitt åtal på vittnesuppgifter, övervakningsbilder och även på DNA som hittats på en tröja slängd en bit från brottsplatsen.

Advokat Ersin Aziman företräder den 21-årige kurdiske mannen, som numera har svenskt medborgarskap. Advokat Torben Setterlund företräder den 18-årige mannen, andra generationens invandrare från Tunisien. Båda advokaterna förklarade inledningsvis att deras klienter förnekade brott. De hade inte varit på brottsplatsen överhuvudtaget.

De två brottsoffren berättade i tingsrätten hur de blivit stoppade i en utomhustrapp, Hagalundstrappan, nära Solna station och tvingade upp en bit. Den ena killen beskrev hur de misstänkta var ”pushiga” om att köpa narkotika och att stämningen kändes hotfull.

– Vi tänkte att vi kunde snacka oss ur det. Det var ganska ljust ute och det är hyfsat många som går i den där trappan, sade killen.

– Vi säger att vi tänker dra.

Då smällde det till.

– Det sista jag ser är att [svensktunisiern] trycker en pistol mot mitt huvud. Sedan har [kurden] tagit ett struptag med hela armen [om min hals].

Medan rånet pågick passerar det folk berättade killen.

– Det går folk förbi i trappen som väljer att inte gripa in, sade han.

Efter ett tag förde kurden och svensktunisiern iväg de två killarna och då blev den ene killen slagen i ansiktet sade han.

– Det var ett nästan sadistiskt slag. Först med handflatan. Sedan med knuten näve i ansiktet.

Det andra brottsoffret bekräftade i stort händelseförloppet men sade också att den pistol som de blev hotade med var riktig. Först hade han tänkt att det kunde vara en soft air gun. Men sedan under rånets gång blev han övertygad om att det var ”äkta vara”. Bland annat för att svensktunisiern ska ha plockat ur magasinet och visat att det var riktiga patroner vid ett tillfälle.

– Jag hade den 5-10 centimeter mot pannan, sade han under sitt förhör i rätten.

Båda advokaterna pressade de två killarna på vad de sagt till poliserna om signalement i förhören och konstaterade båda att ingen fotokonfrontation gjorts.

När det blev dags för svensktunisiern att höras inledde han på bruten svenska.

– Jag har inte så mycket att berätta, sade han och menade att han aldrig sett de två brottsoffren tidigare. Rånat dem hade han definitivt inte gjort.

På övervakningsbilder från Solna station syns enligt polis och åklagare svensktunisiern när han tidigare på dagen träffar de två brottsoffren. Svensktunisiern håller inte med om att det är han på bilderna.

Att han har en tröja som den på bilderna medgav han dock.

– Jag vet att jag har lånat ut en tröja.

Vem han lånat ut tröjan till förblev ett mysterium.

– Inget jag tänker uttala mig om. För min egen säkerhet, sade svensktunisiern.

– Varför kan det vara farligt, pressade kammaråklagare Anders Tordai.

– Det är inget jag tänker uttala mig om.

Enligt polisens förundersökning är det de två misstänkta männen som står och kramas på Solna station någon timme innan rånet. Anders Tordai ville veta mer om deras relation.

– Känner du [kurden] eller, undrade Tordai.

– Vi har bekanta vänner, sade svensktunisiern som sade att de bara stötte på varandra och sedan skildes åt men i övrigt var tystlåten om duons relation och hur länge de känt varandra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag