Misstänkte mördaren gillade högerextremister på Youtube

Den misstänkte mördaren verkar haft en lutning åt det högerextrema hållet. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Youtube samt bild från sociala medier
  • Torsdag 22 okt 2015 2015-10-22
E-post 116

TROLLHÄTTAN Den man som utförde en blodig svärd-attack och dödade en lärare och en elev på en skola i Trollhättan under torsdagen förefaller ha sympatiserat med högerextremister på Youtube. Det avslöjar bland annat tidskriften Expo Idag.

Nya uppgifter som tidskriften Expo avslöjar visar att den man som genomfört en blodig svärd-attack på en skola i Trollhättan kan haft politiska motiv. På mannens Youtube-kanal går att se vilka videos han har gillat och det finns återkommande videos från en svensk känd internet-debattör med nyfascistiska åsikter som anses tillhöra den ”identitära” rörelsen.

EABT: ”Skönt att idioten är död”

Vidare ska den misstänkta gärningsmannen även ha gillat videos från debattören ”En arg blatte talar”, förkortat EABT. Youtubeprofilen EABT är känd för att bland annat diskutera politik och känsliga ämnen som integrationsfrågor. När Nyheter Idag kontaktar EABT, som emellanåt även publiceras på Nyheter Idag, är han upprörd över att hans videos finns med i den misstänkta mördarens lista på gillade videos på Youtube.

– Det är skönt att idioten är död. Han kanske gillade en av mina videos, men jag gillar inte fascistkräk som honom. Det är ett slöseri med resurser att ens försöka rädda honom på sjukhuset, säger debattören En arg blatte talar.

EABT förstår att det ligger nära till hands att misstänka att dådet är politiskt, men varför man väljer att bruka våld har han ingen som helst förståelse för.

– Vi vet inte ännu om det här var något sorts politiskt dåd, men om man brukar våld för att få fram en poäng måste man ha en förbannat dålig poäng, fortsätter EABT.

Nazityskland och hårdrock

Mannen ska även ha gillat videos som hyllar nazi-tyskland, ett antal videos som handlar om krig men även Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Vidare har han gillat videos med hårdrock och metal-band.

Den skola han attackerade är belägen i Kronogården i Trollhättan. Det är ett område med hög andel människor med annan bakgrund än svensk, vilket ytterligare skulle kunna tyda på gärningsmannens motiv. Myndigheterna lägger samtidigt locket på och vill inte kommentera ärendet, eller ett tänkbart motiv för vansinnesdådet närmare.

Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen bekräftade åklagare Per-Erik Rinsell att gärningsmannen är död. Han ska ha avlidit av skador till följd av att polisen skjutit honom i bröstet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag