Misstänkte terroristen utvisades 2016 – kom tillbaka förra året

Foto: Privat
  • Fredag 16 aug 2019 2019-08-16
E-post

ÖSTERSUND Den man som greps på onsdagen vid Stortorget i Östersund och är misstänkt för stämpling till terroristbrott är uzbek med kazakiskt medborgarskap. I en lokaltidning har mannen tidigare hyllats som ett föredöme för lyckad integration i samband med att han skulle utvisas för några år sedan.

Polisen grep mannen, som är i 30-årsåldern, efter att han kört fram och tillbaka på Stortorget och till slut kört in i en stenblomlåda. Vittnen som Nyheter Idag har talat med uppger att själva bilåkandet såg märkligt ut men inte direkt hotande.

Ett vittne uppger till Nyheter Idag att hans första tanke var att det handlade om någon som var full. Det var först när polis gick fram med dragna vapen och grep mannen som det framgick att det var en allvarlig situation.

I mannens bil har det upptäckts föremål som gjort att polis utredde det som förberedelse till mord, senare har även stämpling till terrorbrott lagts till av Åklagarmyndigheten och Säpo är inkopplad.

Nyheter Idag har tagit del av häktningsframställan. I den framgår att den misstänkte mannen är skriven på en adress några mil norr om Östersund, att han är kazakisk medborgare och har tolkbehov på ryska. I en tidigare artikel i Östersunds-Posten uppges däremot att han talar bra svenska.

Östersunds-Posten, ÖP, skrev ett par artiklar om den uzbekiske mannen och hans fru för ett par år sedan på grund av att de skulle utvisas från Sverige då de inte hade asylskäl. I artiklarna i ÖP utmålades mannen och hans fru som lyckade exempel på integrerade migranter.

”(Mannen och hans fru) är ett ungt par med jobb inom vården och två små barn. Ett till synes perfekt tillskott till en åldrande del av kommunen. Problemet är att de nu mot sin vilja måste lämna Sverige.”

Paret hade sökt arbetsuppehållstillstånd men nekats och skyllde på sin advokat.

– Vi visste att vi kunde få arbetstillstånd men vår advokat glömde bort tidsfristen, säger mannen till ÖP.

En granne till mannen intervjuas av ÖP.

– (…) Det är också bra att det kommer in andra människor bland de äldre. En ny generation som vittnar om att det kommer att bli mångfald i Sverige på alla områden.

Enligt en av ÖP:s artiklar framgår att familjen fått återvändandeförbud till Sverige under två års tid. Till ÖP uppger mannen att familjen kommer att resa till Ryssland då han menar att han inte är säker i Kazakstan då han är uzbek.

Men enligt Skatteverkets handlingar så var det Kazakstan som familjen kom från när man återvände till Sverige i september 2018.

Under fredagen beslutar Östersunds tingsrätt om mannen ska häktas.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag