Mittmedia drar sig ur Peace & Love: Svårt stötta en festival som bokar artister dömda för mordhot

  • Torsdag 12 jun 2014 2014-06-12
E-post 0

BORLÄNGE Idag blev det klart att Mittmedia, där Dalarnas Tidningar och Dala-demokraten ingår, drar sig ur allt samarbete med Peace & Love-festivalen på grund av artisten Sebbe Staxx. – Vi är oförskämt malliga över att kunna presentera Kartellen som en del av Peace & Love Music, skriver Peace and Love på sin hemsida.

Artisten ”Sebbe Staxx” har länge varit kontroversiell. Bland annat är han dömd för mordhot mot sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han har även figurerat i samband med den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten, något som bland annat SVT Uppdrag Granskning uppmärksammat.

festivalens hemsida beskrivs Kartellen och Sebbe Staxx som legender av samma dignitet som Ebba Grön och Latin Kings och arrangörerna säger sig vara ”nästan oförskämt malliga över att kunna presentera Kartellen som en del av Peace & Love Music under Peace & Love World Forum 2014.” 

Kan inte ställa sig bakom sådana artister

Men den uppfattningen delas alltså inte av festivalens mediepartner Mittmedia.

– Våra värderingar baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot, säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig Dalarna, till DT.

Avtalet med Peace & Love har inneburit att Peace & Love haft marknadsföring i Mittmedias kanaler. Mittmedia skulle sedan ha fått en del biljetter som de kunnat ha som lojalitetserbjudande till sina kunder, samt haft exponering under festivalen.

– Vi kan inte så bakom sådana artister, säger Peter Holmbom.

Problematiskt, enligt Dala-demokraten

Dala-demokratens ansvarige utgivare Bosse Andersson säger att han inte har några synpunkter på vare sig sponsoravtalet eller att det nu avbrutits.

– Det här sköts av vår marknadsavdelning och det får stå för dem. Men det är möjligt att jag själv inte skulle ha gjort samma bedömning. Jag tycker dock att frågan är mer problematisk än Peter Holmbom vill göra gällande, säger Bosse Andersson och tillägger:

– Inom kort kommer vår ledarskribent Göran Greider att skriva om detta på Dala-demokratens ledarsida.

Expo en del av Love & Peace

En annan organisation som deltar i Peace & Love är Stiftelsen Expo,som granskar och arbetar förebyggande mot intolerans. Nyheter Idag har frågat Daniel Poohl om han har några synpunkter på Mittmedias beslut men han vill inte kommentera.

– Nej, jag vet inte om jag någon har någon lust att kommentera det här i nuläget, säger han och tillägger att Expo inte är med och sponsrar festivalen utan är kopplade till den via ett seminarieprogram som man är en del av.

– Seminariet är just nu på planeringsstadiet och är inte helt klart men det kommer att handla om lokal antirasism och om hur man bedriver antirasistiskt arbete i sitt lokalsamhälle, berättar Daniel Poohl.

Har du några synpunkter på Mittmedias ställningstagande till att delta i en festival där en av artisterna blivit dömd för mordhot?

– Nej, jag har inga kommentarer till det.

Har du några kommentarer till att Expo ska delta i en festival där en av artisterna blivit dömd för mordhot?

– Nej jag måste nog titta mer på det här innan jag kan komma med något uttalande, avslutar Daniel Poohl.

Nyheter idag har sökt ansvariga på festivalens sponsor Region Dalarna för en kommentar men ingen har velat kommentera Mittmedias beslut eller Kartellens medverkan på festivalen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag