M+MP=Sant: Lägger motion om att Prideflaggan ska hissas varje månad

Foto: Pressbild/Public Domain
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 1134

SUNDBYBERG I Stockholms stad har Moderaterna och Miljöpartiet kommit överens om miljonsatsning på utländska tiggare, globalt klimatnödläge och miljözoner för bilar. I grannkommunen Sundbyberg råder också god stämning mellan de två partierna – nu har man kommit överens om att lägga förslag om att kommunen ska hissa Prideflaggan vid stadshuset varje månad, något som Mitti var först att rapportera om.

På partistämman i Västerås skärpte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tonen mot MP-S-regeringen. Han kallade den bland annat för ”kafferepsregering” och ”politikens posörer”.

Men i Sundbyberg är stämningen mellan regeringspartiet MP och M betydligt förtroligare.

Oppositionsråden Axel Conradi (M) och Anton Fendert (MP) har skrivit en motion ihop där de föreslår att Sundbybergs kommun ska hissa Prideflaggan vid stadshuset – en gång i månaden.

– Sundbyberg arbetar varje dag för att bli en stad som står upp för alla människors rättigheter. Regnbågsflaggan symboliserar detta på ett bra sätt, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd till Mitti.

MP och M vill också se över möjligheterna att hissa Prideflaggan vid övriga kommunala flaggstänger.

Det innebär att flaggan kommer hissas i invandrartäta och segregerade områdena Rissne och Hallonbergen, som klassas som riskområden av polisen.

I Sölvesborg, där M styr tillsammans med KD och SD och lokala SoL-partiet, blev det tidigare i år uppmärksamhet då det blev känt att man skrev in en flaggpolicy om att bara flagga nationella flaggdagar med svenska flaggan.

Men Axel Conradi och Anton Fendert tycker att Prideflaggan ska hissas varje månad.

– Regnbågsflaggan är en symbol för kärlek och mångfald. Det måste Sundbybergs kommun kunna ställa sig bakom, säger Anton Fendert.

Mittenstyret – S, C och L – har sagt att man avvaktar att ta ställning tills motionen är inlämnad. Vänsterpartiet, som redan fått igenom en egen motion om att Prideflaggan ska hissas på budgetdebatten den 6 november, hyllar M-MP-motionen.

I grannkommunen, Stockholms stad, har MP och M ett ännu mer långtgående samarbete. Där styr finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) en M-ledd borgerlig allians tillsammans med MP, ledda av starke mannen Daniel Helldén.

Bland annat har det blågröna styret, lett av König Jerlmyr och Helldén, drivit igenom en 22-miljonerssatsning på utländska tiggare, att Stockholm utlyser globalt klimatnödläge som innebär mål om mindre kött i maten på äldreboenden och miljözoner för bilar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag