Moderat: ”Den långsiktiga lösningen är att man stramar åt tillflödet”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 579

HÄSSLEHOLM Det är flyktinginvandringen som ligger bakom Hässleholms kommuns krisande ekonomi och behov av nedskärningar och en skattehöjning. Det säger kommunalrådet Lars Johnsson (M) som ser en långsiktig lösning på problemen – åtstramad invandring.

Med en ekonomi i kris ser sig Hässleholms styrande Allianskoalition nödgad att driva igenom besparingar i en rad verksamheter. Som P4 Kristianstad har rapporterat finns det bland annat förslag på att dra in samtliga bidrag till studieförbunden i kommunen samt att integrationsprojektet Mötesplats Ljungdala läggs ned.

– Det är bekymmersamt ekonomiskt naturligtvis, och det delar vi med många andra kommuner, säger Lars Johnsson när Nyheter Idag ringer upp.

– En av orsakerna är det jag nämnde i radion, det vill säga invandringens kostnader där vi inte får full kompensation [från staten, reds. anm.]. En annan orsak är den demografiska utvecklingen där vi får allt fler äldre och fler yngre, det vill säga i de kostsamma åldersgrupperna.

Till P4 Kristianstad säger oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) att kommunen gick back även före den stora migrantvågen 2015/2016. Lars Johnsson medger att kommunen har haft ”dålig kostnadskontroll i många år”. Att det nu har gått så långt att man aviserar en skattehöjning för att klara ekonomin visar dock att läget är sämre än på länge – och det har med invandringen att göra.

– Hade vi inte haft den utgiften ovanpå det andra så tror jag inte att vi hade behövt en skattehöjning just nu, säger han.

Är problemet att det är svårt att få folk i arbete?

– Ja, det är det ju. Det är hela biten, alltså SFI-undervisningen, att få folk i arbete. De går över på försörjningsstöd när staten inte behöver ta sitt ansvar längre. Vi har ett stort antal i skolan också. Och allt det här kostar ju, vi får inte full kostnadstäckning för alla de här kostnaderna som vi har, säger Johnsson.

– Sedan är det svårt att räkna ut exakt hur mycket det är eftersom mycket av de här kostnaderna går in i det som är den ordinarie verksamheten, i barnomsorgen, i skolverksamheten och så. Och då är det svårt att säga exakt på kronan vad det handlar om.

Vad kommer det här leda till i längden? Kommer flyktinginvandringen att bli lönsam?

– Bara om man får dem i sysselsättning som självförsörjande, annars kommer det vara en kostnad naturligtvis. Ser vi då historiskt har vi ju inte varit så lyckosamma i Sverige med att lösa den biten. Till skillnad från hur det fungerade på 60-talet, då kom man ju hit för att arbeta, då kom man in i samhället på ett annat sätt. Vi har inte riktigt den situationen idag.

Men ni kan ju inte bara fortsätta med nedskärningar. Finns det någon långsiktig lösning på det här?

– Den långsiktiga lösningen är att man stramar åt tillflödet. Därför är jag lite bekymmersam över att man nu öppnar för anhöriginvandringen, säger Lars Johnsson och hänvisar till de mer generösa lagarna för familjeåterförening som trädde i kraft den 20 juli.

– Det kommer ju inte underlätta, för vi har fullt upp att klara av dem vi har, och ska det då spädas på ytterligare personer blir det betydligt jobbigare. Så är det.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag