Moderat: Invandringen leder till nedskärningar i Hässleholm

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Söndag 28 jul 2019 2019-07-28
E-post 956

HÄSSLEHOLM På grund av krisande ekonomi förbereder Hässleholms kommun en rad nedskärningar på den offentliga verksamheten. Enligt moderaten Lars Johnsson kan problemen spåras till den stora invandringsvågen 2015/2016.

Hässleholms kultur- och fritidsnämnd har lagt fram en rad förslag på nedskärningar som svar på kommunens krisande ekonomi. Det handlar bland annat om att samtliga bidrag till studieförbunden i kommunen dras in och att integrationsprojektet Mötesplats Ljungdala läggs ned, enligt P4 Kristianstad.

Kommunalrådet Lars Johnsson (M), ledare för det styrande Alliansblocket, menar att den stora invandringen ligger bakom behovet att dra ned på kommunens verksamheter.

– Dels har det att göra med den demografiska utvecklingen. Men sedan måste man vara ärlig och säga också att invandringens kostnader som kom efter den stora flyktinginvandringen 2015/2016 kommer ifatt kommunen nu. Staten har tagit ett ansvar här i två år och nu övergår ansvaret på kommunerna, och den ersättningen vi får täcker inte alls de kostnader vi har, säger Lars Johnsson till P4 Kristianstad.

– Vi har stora utmaningar med att integrera alla de som kom 2015/2016 och få ut dem i arbete, och det är där vi har det stora problemet just nu, fortsätter han.

En av de kommunpolitiker som inte köper Johnsons förklaring är oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) som pekar på att kommunen gick back även före den stora migrantvågen från de senaste åren.

Om förslagen på nedskärningar klubbas igenom avgörs av Sverigedemokraterna, som är största partiet i kommunen. Partiet är sedan tidigare för att strypa bidragen till studieförbunden och att lägga ned Mötesplats Ljungdala, men vill däremot behålla bibliotekets bokbuss som hotas av nedläggning vid årsskiftet.

Uppdatering 2019-07-29: Ett ord i intervjun med Lars Johnsson hade blivit felaktigt transkriberat. Detta är rättat.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag