Moderat: ”Jag vill normalisera förhållandet till Sverigedemokraterna”

Juntunen hemma i trädgården. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 aug 2016 2016-08-13
E-post 789

STOCKHOLM Moderaten Tapani Juntunen i Skärholmen möter hård kritik från sin kollega Jan Jönsson i Liberalerna. Anledningen är att Juntunen gärna ser ett samarbete mellan M och SD på riksnivå. Men Juntunen står på sig. – Jag vill normalisera förhållandet till Sverigedemokraterna, säger Juntunen till Nyheter Idag.

Han arbetar som kemiingenjör och sitter som ledamot i stadsdelsnämnden i Skärholmen för Moderaterna. Dessutom är han ersättare i sociala delegationen, en motsvarighet till en socialnämnd i en kommun. Han bor ihop med sin man och skojar om att han ännu inte har några barn.

– Vi har inte lyckats än, men vi jobbar på det. De säger att det här är en social konstruktion, så vi försöker, säger han och skrattar.

När han diskuterar politik på Facebook argumenterar han för att Moderaterna borde samarbeta med Sverigedemokraterna på riksnivå. Men den linjen möter kritik från allianskollegan och vice ordförande stadsdelsnämnden Jan Jönsson i Liberalerna.

– Han kan gärna driva opinion i sakfrågan, men det blir så tydligt att det är SD:s problemformulering som han tycker är den rätta. I inläggen finns åsikter som att samhället håller på att rasa ihop och att all otrygghet och förtryck beror en misslyckad migrationspolitik. Det är en verklighetsbild vi inte kan instämma i, eftersom den i grunden är rasistisk, säger Jönsson till lokaltidningen Stockholm direkt.

”Konstigt att han lägger i sig i den saken”

När Nyheter Idag talar med Tapani Juntunen tar han lätt på kritiken från Jönsson. Inte minst då Jönsson ens inte är Moderat utan representerar ett annat parti.

– Jag blir förvånad eftersom de frågor jag diskuterar är rikspolitik. Vi jobbar med lokalpolitik här i Skärholmen, jag tycker det är konstigt att han över huvud taget lägger sig i den saken. Det är konstigt att han över huvud taget lägger sig i vilka representanter Moderaterna har, vi brukar inte lägga oss i vilka representanter som Liberalerna har.

Han berättar hur en kollega till Jönsson varit på honom på Facebook om att han borde gå över till SD istället. Men några sådana planer har inte Juntunen och han upplever i vart fall att han har partikollegernas stöd i att framföra sina egna åsikter, även om inte alla i Moderaterna håller med honom.

– Jag får väl tacka Liberalerna eftersom de ger mig sådan uppmärksamhet. Nu har en del moderater börjat bli delaktiga i en del diskussioner jag har på Facebook. Alla de som är högre upp i organisationen är mycket mer försiktiga med vad de uttrycker.

Men du möter inget motstånd i Moderaterna om du skriver inlägg som kan tolkas som att du öppnar dörren för SD?

– Nej, jag har inte mött något sådant motstånd. Jag vet att det finns ett stort motstånd också, det finns det säkert från partiet också. Men de går inte i polemik med mig, de går inte in i diskussion på de här forumen.

– Förra året när jag började diskutera det här var det en del medlemmar som ringde vår ordförande och beklagade sig över att jag var så kritisk till migrationspolitiken och att jag var kritisk mot partiet också, hur de har betett sig under förra mandatperioden.

Du kör ditt eget race lite då?

– Det har blivit så tack vare migrationspolitiken. Jag har aldrig haft några problem med att följa partilinjen. Jag har gjort alla sådana här personlighetstester och åsiktstester och blir jag moderat. Det är ingenting konstigt i det. Men i migrationspolitiken har jag en skiljaktig syn på det hela.

– I Stockholm är det inte aktuellt. Det gänget som är Sverigedemokrater i Stockholm är rätt gröna, de har inte den erfarenheten. Där kommer det definitivt inte bli något samarbete, det tror jag inte.

Men på riksplanet vill du se en diskussion mellan Moderaterna och SD?

– Ja, jag har sagt det att man måste inleda en dialog med dem. Syftet är att få ner den här migrationsdebatten i saknivå, precis som vi pratar om alla andra sakfrågor. Om vi börjar prata kärnkraft så är det ingen jäkel som börjar skrika rasist till någon, utan då pratar man om kärnkraft eller vad man nu ska ha istället för kärnkraft. Det är på den nivån jag vill få ner diskussionen. Jag vill normalisera förhållandet till Sverigedemokraterna, det är där hela nyckeln ligger till att få ner debatten på saknivå.

Borde Moderaterna samarbeta med SD?
1917 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag