Moderat kritisk mot att nationalsången förbjöds på gymnasieskola: ”Är det konstigt att fler röstar SD?”

Jennie Lundgren är kritisk till beslutet. Bilden är ett montage. Foto: ljungby.se
  • Onsdag 10 jun 2015 2015-06-10
E-post 365

LJUNGBY Tidningen Smålandsposten berättar att elever på Sunnerbogymnasiet i Ljungby inte fick vifta med flaggor eller spela nationalsången vid studentutspringet efter ett beslut från skolans rektor. Nu reagerar politiker från kommunens barn- och utbildningsnämn. ”Är det konstigt att fler och fler röstar på SD”, skriver vice ordföranden Jennie Lundgren på Facebook.

På onsdagsmorgonen rapporterar tidningen Smålandsposten att rektorn på Sunnerbogymnasiet i Ljungby beslutat att eleverna inte fick spela nationalsången i samband med utspringet. De fick inte heller vifta med flaggor av olika nationaliteter.

– Det är en viktig debatt att föra, men inte just den här dagen, säger rektor Jimmie Nilsson till Smålandsposten.

Bakgrunden till beslutet ska vara att en skolklass ville springa ut till tonerna av Zlatans tolkning av den svenska nationalsången. Beslutet väcker kritik från politiker i kommunens barn- och utbildningsnämnd och Nyheter Idag har talat med Jenny Lundgren, nämndens förste vice ordförande. Hon har varit politiskt aktiv i ett och ett halvt år och är projektledare på ett IT-företag.

”Är det konstigt att fler röstar på SD?”

När Jenny fick veta att rektorn tagit beslutet om att eleverna inte fick spela nationalsången eller vifta med flaggor reagerade hon starkt.

”Är det konstigt att fler och fler röstar på SD när vår egen nationalsång och flagga är tabu?! När vi inte kan vara stolta för Sverige utan att vara rädda för att bli kallade rasister och skapa diskussioner”, skriver hon på Facebook.

Men kritiken stannar inte där, hon passar även på att ge en känga mot en ”rabiat vänster” men även mot medier. ”När någon rabiat vänster skriker högt om kräkning och främlingsfientlighet så fort man nämner ordet Sverige och det också är den bild media målar upp. Skärpning!”, fortsätter hon i sitt inlägg på Facebook.

Det här med rabiat vänster, är det ett bekymmer ni haft i Ljungby?

– Nej, det var mer generellt att det känns väldigt vinklat, både i media och annars. Så fort man vill använda nationalsång och svenska symboler så är det främlingsfientlighet och rasism som man får som stämpel.

Men du sitter själv i barn- och utbildningsnämnden. Har inte du någon möjlighet att påverka vad rektorn tar för beslut?

– Ja, det är väl självklart att man kan ta upp det men vi har inte diskuterat det i nämnden och jag känner väl inte att nämnden ska sitta och peta i sådana här detaljer. Självklart tycker jag det är ett konstigt beslut, men det är inget illa menat mot varken skolan eller rektorn, poängterar Lundgren i telefonen.

– Det är mer samhället i stort jag reagerar på, att man ens ska behöva ta sådana här beslut för att undvika diskussioner en sådan här dag.

Men om man nu vill ändra på den här attityden, borde inte ni som politiker då kunna göra någonting?

– Jo, det är ju någonting vi får kolla på och diskutera isåfall.

Det är ju ni politiker i nämnden som ytterst bestämmer över skolan?

– Absolut. Men tjänstemän måste ju få göra sitt jobb utan att vi detaljstyr varje sak. Men ser vi det som ett större problem får vi driva det i våra olika partier och ta upp det sen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag