Moderat politiker censurerad på sociala medier: ”Det här är någonting som politikerna har tvingat Facebook att göra”

Henrik Sundström och skärmdump på det numera censurerade Facebook-inlägget. Foto: Privat
  • Söndag 20 maj 2018 2018-05-20
E-post 1107

LJUNGSKILE Moderaten och advokaten Henrik Sundström är senast i raden att drabbas av Facebooks censur. Politikerns inlägg togs bort med motiveringen att det inte följer företagets annonseringsregler. ”Det här är i grunden en statlig åsiktscensur som Facebook bara verkställer”, säger han till Nyheter Idag.

Advokaten Henrik Sundström, som kandiderar på Moderaternas riksdagslista, sponsrade i veckan ett inlägg på Facebook där han marknadsför sin första krönika på den politiskt obundna sajten Ledarsidorna.se. Efter tre dagar slog censuren till.

I sin motivering till beslutet skriver Facebook:

”Din annons får inte vara en negativ upplevelse för personer som klickar på den, exempelvis användning av sensationellt innehåll eller störande annonser.”

– Nu har Facebooks censur lagt i en högre växel. Tack för det Morgan Johansson och Peter Eriksson, svarar Henrik Sundström på Twitter.

I det borttagna inlägget skrev han: ”Har begått premiär hos Ledarsidorna. Skriver om tre skäl till varför det skjuts tio gånger mer i Sverige än i Tyskland.”

I inlägget fanns även en inlänk till krönikan på Ledarsidorna.

Nyheter Idag har talat med Henrik Sundström, som säger:

– Det är inte särskilt klart vad som är problemet med annonsen. Det kan vara vad som helst från att det är politiskt fel till att det är popup-annonser. Jag undrar om det inte är en strategi från Facebooks sida, att vara oerhört vaga och otydliga när de censurerar för att man inte ska kunna angripa dem. Det är ett sätt för dem att skydda sig.

– Det här är någonting som politikerna har tvingat Facebook att göra. Det här är i grunden en statlig åsiktscensur som Facebook bara verkställer.

Är yttrandefriheten hotad på sikt?

– Ja, definitivt. Det är en helt ny värld som har öppnat sig med internet och sociala medier. Vi har brutit någonstans mellan 50 och 100 år av åsiktsmonopol. Nu kan alla få tillgång till information och åsikter, men här ser vi krafter som försöker vrida klockan tillbaka till en statlig hegemoni och en tydligare kontroll över åsiktsbildningen.

Johan Westerholm, ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se, där texten ursprungligen publicerades, har kommenterat det hela på sin Facebook. I sitt inlägg konstaterar han att det är Facebook som i slutändan är ansvarigt för sin affärsverksamhet.

– Jag kan bara förhålla mig till Facebook som juridisk person. Alla gissningar och spekulationer om varför man plockat bort annonsen, de faller faktiskt under förtal. Så jag kan bara förhålla mig till det faktiska sakläget.

– Så länge som inte Facebook redovisar skälen för beslutet så kan jag inte säga något om vad som ligger bakom, säger Johan Westerholm som inte fått någon ytterligare förklaring från Facebook.

Oavsett om Facebook tagit bort annonsen på eget initiativ eller efter anmälningar så är Johan Westerholm tydlig med att ansvaret ligger hos Facebook som tjänsteleverantör.

– Oavsett om det gjorts anmälningar så har Facebook i vilket fall som helst ansvaret. Det är de som tagit bort annonsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag