Moderat riksdagsledamot sågar Dagens Nyheter: ”Agendajournalistik in action”

Hanif Bali, som sitter i Moderaternas partistyrelse och är riksdagsledamot, menar att man ska vara försiktig med att lita på Dagens Nyheter. Foto: Faksimil dn.se samt Per Pettersson / Wikimedia Commons
  • Lördag 21 maj 2016 2016-05-21
E-post 336

STOCKHOLM Ännu en gång möter Dagens Nyheter svidande kritik för sin journalistik efter att tidningen publicerat en artikel som menar att ett samarbete mellan Moderaterna och Miljöpartiet kan bli verklighet efter valet. Men DN-artikeln är inte sann, det menar den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. – Det finns inga planer presenterat för mig eller för någon annan för den delen om ett samarbete med MP, säger han till Nyheter Idag.

Under fredagen publicerade Dagens Nyheter en artikel som gör gällande att Moderaterna och Miljöpartiet kan komma att samarbeta efter nästa val, men nyheten har kommit att ifrågasättas skarpt.

I en Facebookstatus berättar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) att nyheten om att Moderaterna kan komma att söka samarbete med Miljöpartiet är konstruerad av Dagens Nyheter. Enligt Bali har DN aktivt försökt hitta någon på Moderaternas rikskonferens som kan tänkas vara positivt inställd till Miljöpartiet och sedan försökt leda in samtalet på ett eventuellt, spekulativt, samarbete.

– Man ska inte utesluta ett blågrönt samarbete även på nationell nivå efter 2018, säger partiets förste vice ordförande Peter Danielsson till Dagens Nyheter.

Riksdagsledamoten är allt annat än imponerad av Dagens Nyheters journalistik. Han avslutar syrligt med orden ”Agendajournalistik in action”.

Den, enligt Hanif Bali påhittade nyheten, har inte tagits emot väl bland moderata gräsrötter. En av de som reagerar är Nikolina Bucht som är ledamot i landstingsfullmäktige i Stockholm och hon hotar att hoppa av om ett samarbete med Miljöpartiet skulle bli verklighet.

Kinberg Batra utesluter samarbete med SD

Men trots att Hanif Bali kritiserar Dagens Nyheter och menar att påståendet om ett samarbete med Miljöpartiet är falskt, publicerar Aftonbladet under lördagen en artikel där partiledaren Anna Kinberg-Batra utesluter ett samarbete med SD. Givet att inte opinionen förändras dramatiskt till nästa val kan inte alliansen, eller de rödgröna, nå en egen majoritet.

Frågan är då, hur har Moderaterna och Alliansen i förlängningen tänkt sig skapa underlag för en regering? Nyheter Idag har talat med Hanif Bali och han menar att det finns ett tredje alternativ där man fortsätter med en minoritetsregering.

– Det tredje alternativet är att göra som regeringen Löfven gör nu och så som regeringen Reinfeldt gjorde förra mandatperioden.

Är du helt säker på att det här samarbetet mellan Moderaterna och Miljöpartiet bara är något som Dagens Nyheter har hittat på?

– Alltså jag pratade med vår partisekreterare igår och han berättade att det inte är aktuellt. Jag väljer att lita på partisekreterarens ord. Det DN har gjort är att de intervjuade Tobias Tobé före man intervjuade Peter Danielsson, så man har inte ens gett partiet möjlighet att få kommentera det Danielsson har sagt.

Så det är något DN själva har hittat på?

– Ja.

Förutom att Hanif Bali är riksdagsledamot för Moderaterna sitter han även i partiets partistyrelse, varför han menar att om det förekom diskussioner om att samarbeta med Miljöpartiet – eller något annat parti utanför Alliansen – då borde han känt till detta.

– Det finns inga planer presenterat för mig eller för någon annan för den delen om ett samarbete med MP. Och just nu vet jag inte ens vad nyttan är att öppna upp för samarbete med ett parti som ligger på vad, 3,4 procent?

Det här motståndet mot SD som det står om i Aftonbladet, är det något ni diskuterat i partistyrelsen?

– Det är så att säga väl förankrat i partiet att vi inte har SD som en regeringskoalitionspartner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag