Moderata talmannen gör våld på egna tidsfristen för att hjälpa V och S

Andreas Norlén. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 jan 2019 2019-01-14
E-post 5423

STOCKHOLM Det blir ingen statsministeromröstning på onsdag, något som först utlovats av talmannen Andreas Norlén. Anledningen är att Vänsterpartiet vill få inflytande i det regeringsförslag där både Centerpartiet och Liberalerna lovat att just utestänga V. Nu ökar missnöjet mot Andreas Norlén ytterligare.

Kritiken mot den moderata talmannen Andreas Norlén har kommit att bli allt mer påtaglig, inte minst på grund av den långa tidsutdräkten i förhandlingarna om en ny regering. Även tidigare utspel där ett extra val jämförs med en ”avgrund” har mött hård kritik. Och inte bli kritiken mindre efter dagens presskonferens med Norlén.

– Nu har det framkommit att Vänsterpartiet i dag inte är berett att tolerera Stefan Löfven som statsminister. Det har Jonas Sjöstedt meddelat idag.

Därmed riskerar en S-ledd regering att falla på onsdag, givet att omröstningen hålls på onsdag. Både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt har bett talmannen om mer tid för att få till en överenskommelse där även Vänsterpartiet garanteras inflytande i den S-ledda regeringen.

– För mig som talman leder det till två alternativ. Antingen kan jag stå fast vid tidsplanen som jag lade fast vid jul, det vill säga nominering av en kandidat i dag och omröstning på onsdag. Eller också kan jag ge viss ytterligare tid.

Och det är det senare alternativet som Norlén bestämt sig för. Nu är planen att nominera en statsministerkandidat på onsdag och låta omröstningen i plenisalen ske först på fredag. Och om inte den omröstningen leder till en nyvald statsminister är han beredd att på motsvarande sätt även skjuta på fjärde omröstningen med två dagar.

Möter kritik i sociala medier

Samtliga partier har haft möjlighet att förbereda förslaget till ny regering över jul och nyårshelgerna och ända fram till i dag. Det är en ovanligt lång tidsutdräkt i fråga om att bilda ny regering. Av samma anledning är tålamodet kort hos flera av de kritiker som menar att processen tagit alldeles för lång tid.

Nu riktas också förnyad kritik mot talmannen efter dagens besked. ”Talmannen förmådde inte låta bli att skjuta upp omröstningen, som han minsann schemalagt då han pekat med hela handen”, kommenterar den borgerliga debattören Thomas Gür syrligt på Facebook.

Nedan finner du ett axplock av yttranden gällande Andreas Norléns arbete som talman.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag