Moderaten Hanif Bali i krig med Twittervänstern: ”Kommunala batikhäxan som gått multikultikurs”

Hanif Bali skrattar fienden i ansiktet på Twitter. Bilden är ett montage. Foto: Balis Facebook / Twitter
  • Lördag 11 apr 2015 2015-04-11
E-post 1844

STOCKHOLM En lång rad kritiker reagerar kraftigt på riksdagsledamoten Hanif Bali raljerade med begreppet batikhäxor i samband med att Försvarsmakten inte får delta på nationaldagsfirandet i Umeå. Det gick så långt att Bali blev blockad av den politiske chefredaktören Karin Pettersson på Aftonbladet.

Nedanstående artikel kan innehålla spår av raljerande som sparkar åt fel håll!

Nyheten om att Försvarsmakten inte får delta i nationaldagsfirandet i Umeå har väckt reaktioner. Framför allt är det motiveringen som en rad kritiker har invänt emot. I korthet handlar det om att kommunen i Umeå menar att nysvenskar inte skulle uppskatta närvaron av försvarsmakten i samband med nationaldagsfirandet.

En av de som reagerar på Twitter mot det kritiserade beslutet är riksdagsledamoten Hanif Bali. I en tweet, som fått fått spridning med 337 retweets, raljerar han över begreppet ”batikhäxa”. ”Nya svenskar har inte synpunkter på försvaret, flaggan och nationalsången. Det är kommunala batikhäxan som gått multikultikurs som tror det”, skriver han på Twitter.

Medelålders vita kvinnor i maktposition rasar över begreppet ”batikhäxa”

Det tog ingen lång stund förrän den första vita kvinnan med maktposition rasade mot Hanif Bali, som själv har invandrarbakgrund. Den politiske chefredaktören Karin Pettersson på Aftonbladet blev mycket upprörd på Hanif och gick genast till attack på Twitter.

Men hur i helvete uttrycker du dig? Så fruktansvärt nedsättande och fördomsfullt”, skrev Pettersson till Bali.

Bali, som inte tvekar att kritisera medelålders vita kvinnor i maktpositioner, stod på sig. Trots känslosamma utspel från Pettersson om att Bali måste ”ta ansvar” för vad han skriver, vägrade han backa en millimeter. Istället kontrade Bali och frågade på vilket sätt hans tweet var fördomsfull. Detta skruvade upp tonläget än hårdare.

Nu valde Pettersson att ladda maximalt med känslor och i en tweet som nästan skakade av upprördhet hela vägen till Nyheter Idags redaktion skriver hon ”Nej, jag leker inte den leken”. Bali, som är van vid att kriga mot drakar, demoner och batikhäxor, var kolugn. Han borstade av sig kritiken och rak i ryggen påtalade han det självklara. ”Dåså, svårt att ta till mig ospecificerad icke-konkret kritik”, skrev han iskallt på Twitter.

Point of no return

Nu hade Twitterdramat gått så långt att Pettersson såg sig tvungen att försvara sin maktposition på Twitter. Här hade en ung borgerlig politiker med invandrarbakgrund haft fräckheten att ifrågasätta en vit medelålders kvinnas auktoritet.

Men eftersom det nu var tydligt för envar på Twitter att Bali kastat handsken en gång för alla i riktning mot glashuset hade inte Pettersson något annat val än att ta till Twitters motsvarighet till ”Nuclear option”.

Hanif Bali blev blockad av Karin Petterson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag