Moderater om tiggeriet – ”Det handlar om kriminell verksamhet”

Tiggare i gamla stan, Stockholm. Foto: Albin Lindstedt/Nyheter Idag
  • Onsdag 13 aug 2014 2014-08-13
E-post

VALET 2014 Aldrig förr har så många utblottade människor tiggt på gatorna i Sverige och frågan är het inom Moderaterna. –Jag ger bara pengar till människor som spelar eller gör en prestation, säger moderate kommunpolitikern Lars-Göran Forss.

Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att att det är dags att förbjuda tiggeriet, något som fått Moderaternas presstjänst att påpeka att partiet inte står bakom den åsikten.

Men hur ser det ut bland moderaterna runt om i landet? Nyheter Idag har talat med några moderater som ger uttryck för en helt annan uppfattning än moderpartiet gör.

Gharib Aly, ledamot i Resursnämnden i Malmö, säger till Nyheter Idag att han visserligen inte vill förbjuda tiggeriet men att något måste göras.

– Det ger en väldigt dålig bild av Sverige när fattiga människor sitter och tigger, menar han.

Gharib Aly tror inte att tiggarna är organiserade, men han ger ändå inga pengar till dem.

– Nej det gör jag inte. Jag vill inte uppmuntra dem att fortsätta sitta och tigga, säger han.

– Kan vi ens förbjuda tiggeri? undrar Lars-Göran Forss, ledamot i Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun.

– Jag tycker inte om tiggeriet generellt, framför allt inte som det bedrivs idag, men ska vi ha en lag mot det måste det finnas en ordningsmakt som följer det och det har vi inte idag, säger han till Nyheter Idag.

– Ett förbud skulle bara skapa förhoppningar och så skulle tiggarna ändå fortsätta sitta där eftersom det inte finns någon möjlighet att se till så lagen följs.

– De tigger ju inte för sin egen del utan för att det finns en organiserad brottslighet i botten, de här människorna utnyttjas ju, säger han.

Om det hade varit möjligt att efterfölja en lagändring, skulle du då tycka att det vore bra med ett förbud?

– Men det är inte möjligt med den ordningsmakt som vi har idag. Så det är ingen idé att fundera på det.

Är tiggeriet organiserat?

– Ja, det handlar om kriminell verksamhet. De flesta är hitskickade och bor i tältläger här och var. Vi har dem i stort sett i varje gathörn även här i lilla Karlskrona.

– Vi har ett så mjäkigt rättsväsende som inte tar tag i detta utan låter den här typen av verksamhet fortgå veckor och månader och år, säger Lars-Göran Forss.

Ger du själv pengar till tiggare?

– Nej det gör jag inte av just de principiella skäl som jag just angett. Jag ger pengar åt folk som sitter och spelar eller gör någon form av prestation. Då jobbar de ju för pengarna.

– Men att folk sitter med små spädbarn på gatan tycker jag är bedrövligt och så ska det inte vara och framför allt inte om de inte får behålla pengarna själva, säger Lars-Göran Forss.

Arnstein Njåstad, också han ledamot i kommunfullmäktige Karlskrona, är korthuggen men bestämd när Nyheter Idag kontaktar honom.

Tycker du att tiggeri bör förbjudas?

-Ja.

Anser du att tiggarna är organiserade?

-Ja.

Ger du själv pengar till tiggare?

-Nej.

Karlskronamoderaten Tom Ohlsson, ledamot i kulturnämnden, vill inte svara på frågor om tiggeriet.

-Jag har ingen offentlig åsikt om det här. Min åsikt får ni klara er utan, säger han till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag