Moderaterna backar om grundlagsändringar: Vill tillsätta ny utredning

Gruppledare i riksdagen för Moderaterna Tobias Billström. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Tisdag 27 mar 2018 2018-03-27
E-post 419

SVERIGE Efter mycket kritik uppger nu Moderaterna att de tillsammans med de andra allianspartierna kommer driva för att tillsätta en ny utredning om de kritiserade grundlagsändringarna. Moderaterna står fast vid att de behövs inskränkningar i grundlagen för stoppa exempelvis Lexbase men uppger att de anser att den nuvarande utformningen av förslaget har blivit fel.

Moderaterna uppger att de kommer driva på för en ny utredning av de kritiserade ändringarna i grundlagen som skulle innebära stora bakslag mot alternativa medier. I moderaternas egna tidningen Medborgaren berättar Andreas Norlén, ordförande i konstitutionsutskottet och Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna om varför de inte längre står bakom de kritiserade grundlagsändringarna.

Förändringarna innebär bland annat att det kommer bli förbjudet att offentliggöra vissa integritetskränkande uppgifter. Regeringen försöker införa förändringar så endast ”seriöst granskande journalistik” kommer ha tillgång till verktyg som exempelvis hemsidan Lexbase erbjuder. Det som regeringen anser vara ”seriöst granskande journalistik”, är exempelvis de stora medieföretagen Bonnier och Schibsted samt statliga SVT och SR.

Den 18 februari gick Sverigedemokraterna ut med att de kommer kräva en folkomröstning om de kritiserade grundlagsändringarna.

LÄS ÄVEN: SD till strid mot regeringens planerade censurgrundlag: Kräver folkomröstning

Norlén berättar att den tidigare alliansregeringen tillsatte en utredning om ändringar i grundlagen eftersom de ville stoppa hemsidor som Lexbase eftersom de anser att hemsidan utför ett integritetskränkande element.

Nu menar istället Norlén att en ny utredning måste tillsättas eftersom det nuvarande förslaget är alldeles för kritiserat.

Vi har under en längre tid försvarat förslaget och stått upp för det därför att vi ser de integritetshot som den här typen av söktjänster medför. Men det har kommit fram så många synpunkter och så mycket kritik när det gäller avgränsningen av lagstiftningen, när det gäller tillämpningen av lagstiftningen, att vi bedömer att det inte går att reda ut under den riksdagsbehandling som nu pågår. Därför menar vi att lagförslaget i den här delen inte bör bifallas, utan att en ny utredning istället tillsätts, skriver Anderas Norlén i Medborgaren.

Enligt Moderaterna är de överens med de andra allianspartierna om att tillsätta en ny utredning.

En kampanj har startas för att stoppa grundlagsändringarna. Läs mer om den här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag