Moderaterna föreslår no go-zoner för kriminella

Anna Kinberg Batra. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 feb 2017 2017-02-14
E-post 257

SVERIGE No go-zoner där kriminella inte får vistas ska bidra till att öka tryggheten. Det menar Moderatledaren Anna Kinberg Batra i en debattartikel publicerad hos Aftonbladet. ”Polisen ska direkt kunna meddela zonförbudet som börjar gälla omedelbart”, skriver hon i debattartikeln.

Otryggheten i Sverige breder ut sig. Det visar den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. För att vända trenden med upplevd otrygghet, droghandel och kriminalitet föreslår Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett förslag hon hämtat från Danmark.

I korthet går förslaget ut på att en kriminell person, eller någon som uppträder på ett sätt som skapar otrygghet, kan av polis få ett ”zonförbud”. Det betyder att den kriminelle inte längre får vistas inom en radie på 500 till 1000 meter från på den plats brottet begåtts, eller den plats där personen skapat otrygghet. Förslaget presenteras i en debattartikel publicerad i Aftonbladet.

”Polisen ska direkt kunna meddela zonförbudet som börjar gälla omedelbart. Förbudet gäller sedan i högst tre månader. Överträdelse av ett zonförbud ska vara straffbelagt och kunna leda till fängelse. Rättssäkerheten ska inte kompromissas kring och zonförbudet ska kunna överklagas till domstol”, skriver hon i debattartikeln.

Hon påminner även i debattartikeln att Moderaterna vill se ytterligare 2000 poliser med högre löner, samt att de förespråkar skärpta straff.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag