Moderaterna föreslår skärpt säkerhet kring akutmottagningar – Vill ha säkerhetskameror och stängsel

Akutmottagningen på Karolinska sjukhuset. Foto: Nyheter Idag
Polisbil utanför ett sjukhus. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 Nov 2017 2017-11-20
E-post 486

SVERIGE Två ledande moderater ställer idag tre krav på regeringen om att förstärka säkerheten på akutmottagningar. Förslagen innefattar att bygga staket kring sjukvårdsområden och ha vakter stationerade på plats.

Moderaterna ställer krav på regeringen om flera åtgärder för att skärpa säkerheten på akutmottagningar runt om i landet. Under måndagen träffas Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne, och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, för att diskutera säkerheten på akutmottagningar, uppger Sydsvenskan.

Bakgrunden är att Skånes akutmottagningar under en längre tid haft flertalet incidenter där kriminella gäng har tagit sig in i akutmottagningarna och hotat medarbetare.

Nu ställer de två ledande moderaterna tre krav på regeringen i syfte att stärka säkerheten på akutmottagningar.

För det första vill de slopa tillståndsplikten för övervakningskameror i utsatta områden. Områden som sjukhus och vårdcentraler. Syftet för övervakningskameror ska inte endast vara att förebygga brott utan även för att hjälpa polisen med bevis i brottsuppklarande arbete.

De föreslår även att sjukhusområden ska göras om för att se till att ingen obehörig kan vistas där. Detta ska uppnås genom att en säkerhetsbarriär med vakter ska sättas upp i områdena för att se till att endast behörig personal, patienter och deras anhöriga kan komma in.

Det tredje och sista kravet är att vårdpersonal måste omfattas av lagbestämmelsen om våld och hot mot tjänsteman. På det sättet kan personal inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården få samma skydd som polisen.

– Regeringen måste förstå att även hälso- och sjukvården befinner sig i ett helt nytt säkerhetsläge. Gängrelaterat våld på akutmottagningarna, stenkastning och skadegörelse mot ambulanser och ett terrorattentat i Stockholms innerstad är bara några exempel vi sett i närtid, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag