Moderaterna KU-anmäler Farmanbar (S)

Bild: European People's Party/CC BY 2.0/Mrund/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 5 jan 2022 2022-01-05
E-post 869

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har påstått att regeringen drivit frågan om att EU ska klassa kärnkraft som hållbar. Men det stämmer inte alls. Istället har tidigare statsminister Stefan Löfven KU-anmälts för att han vägrat driva frågan i EU. Nu KU-anmäler Moderaterna även Farmanbar för det felaktiga påståendet.

Moderaterna KU-anmäler energiminister Khashayar Farmanbar (S) för hans uttalanden om att regeringen drivit frågan att EU ska klassa kärnkraft som hållbar, rapporterar Ekot.

Läs även: Här ljuger energiministern (S) om kärnkraften

– Regeringen har under hela den pågående arbetet drivit att kärnkraften ska ingå i kommissionens definition, hävdade Farmanbar till Sveriges Radio.

I själva verket har frågan drivits av oppositionen genom EU-nämnden, och tidigare statsminister Stefan Löfven (S) har även han KU-anmälts för att han vägrat lyda nämnden om att driva frågan i EU.

– Det är av särskilt intresse att den information som allmänheten får i en så för Sverige viktig fråga som energiförsörjningen är korrekt, och därför bör konstitutionsutskottet granska energiministerns uttalanden, som uppenbart är osanna, säger Tobias Billström (M) till Ekot.

Farmanbar säger till Ekot att han inte vill kommentera ärendet förrän det har utretts.

Läs även: Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

Läs även: MP rasar mot EU-beslut om kärnkraft: ”Nu är vi i ett akut klimatnödläge!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag