Moderaterna nobbar Åkessons invit – Låter Stefan Löfven fortsätta regera

Tomas Tobé (t.v) ser hellre att Löfven (i mitten) fortsätter regera än att Sverige får en borgerlig politik med hjälp av Åkesson (t.h). Bilden är ett montage. Foto: Riksdagen samt Nyheter Idag
  • Onsdag 27 jan 2016 2016-01-27
E-post

STOCKHOLM Trots att Jimmie Åkesson sträckt ut en hand till Moderaterna för att erbjuda ett samarbete för att fälla den rödgröna regeringen vill Moderaterna fortsätta låta andan i Decemberöverenskommelsen gälla. – Vill man byta ut regeringen krävs det en röst på M eller något av allianspartierna, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Trodde du att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller? Det förefaller den göra, i vart fall andemeningen om att inte fälla den största minoriteten som efter valet 2014 utgörs av de rödgröna partierna. Nyligen förklarade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i tidningen Metro att han är beredd att låta SD ge stöd till Moderaterna för att på så sätt kunna skapa en majoritet.

Erbjudandet var generöst och Åkesson betonade med all tydlighet en pragmatisk ådra för att låta Moderaterna kunna regera med en borgerlig politik.

”Vi gör inte som MP i den nuvarande regeringen och ställer ultimativa krav eller sätter makten och statsrådsposter före sakpolitiken. Vi är beredda att inom ramen för ett regeringsunderlag kompromissa oss fram, givet att våra väljare får utdelning för sin röst”, skrev Åkesson och poängterade samtidigt att Moderaterna numera närmat sig SD i invandringsfrågan.

Moderaterna låter rödgröna fortsätta regera – Ger SD kalla handen

Men trots det generösa erbjudandet till Moderaterna, vilket i praktiken betyder att Alliansen skulle kunna fälla den rödgröna regeringen och ta makten med ett i huvudsak borgerligt regeringsalternativ, väljer man att avstå. Istället vill Moderaterna hellre se att Stefan Löfven fortsätter driva nuvarande rödgröna politik, med passivt stöd av Vänsterpartiet, i hopp om att kunna nå egen majoritet nästa val 2018 med allianspartierna.

– Vill man byta ut regeringen krävs det en röst på M eller något av allianspartierna. Sverigedemokraterna är inte ett tillräckligt ansvarsfullt parti, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till Svenska Dagbladet.

Resonemanget är detsamma som under Decemberöverenskommelsen, en pakt som Tomas Tobé gjort sig känd för att försvara. I praktiken handlar överenskommelsen att stänga ute SD, även om det innebär en rödgrön regering som är beroende av Vänsterpartiet.

Samtidigt har trycket inifrån Moderaterna ökat om att fälla den rödgröna regeringen med hjälp av SD, men gräsrötternas åsikt har ännu inte fått gehör i Moderaternas partitopp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag